10 najotpornijih ukrasnih biljaka koje možete imati u vašem vrtu

0

Ako niste najvještiji u uzgajanju cvijeća te ono iz dana u dan vene, nemojte se brinuti. Donosimo deset biljaka koje je gotovo nemoguće “uništiti”.

 

Verbena (Ljutovnica)

Ova, relativno nova biljka na našim prostorima, ima veliku sposobnost da se opire gljivicama koje je mogu oslabiti i uništiti njeno lišće. Takođe, nije potrebno da je čistite, jer će to vjetar uraditi za vas.

 

Lepi Jova

Ova biljka pripada rodu impatiens te njenim upadljivim cvijećem privlači pažnju prolaznika. Dobro podnosi sunce za razliku od drugih biljaka kojima više odgovara hlad. Takođe  i ovdje će vjetar odraditi posao čišćenja umjesto vas.

 

Geranijum

Ovo je biljka koju najčešće možete vidjeti po prozorima i balkonima. Razlog je jednostavan: ona cvjeta u skoro svim bojama i lako uspijeva u većini klimatskih uslova. Sve što je potrebno jeste da s vremena na vrijeme uklonite osušene biljke kako biste omogućili novima da rastu.

 

Božićna zvijezda

Sa hrpom sitnih cvjetova, ova biljka izgleda predivno i ne zahtijeva da se brinete o njoj. Priroda se pobrinula da je vjetar i kiša održavaju. Zanimljivo je da će se neke životinje ustručavati da joj priđu, jer ne mogu da podnesu njen miris.

 

Ljubičasta pampas trava

Ova predivna ružičasta biljka, koja se graciozno povija pod naletom vjetra, može izdržati gotovo sve, uključujući visoku vlažnost i jake vjetrove. Takođe, ona je otporna na sve vrste bolesti i štetočina.

 

Ukrasna kopriva

Cijenjena zbog svog podebljanog, šarenog lišća, ova dvobojna biljka lako raste i napreduje čak i na najvećim temperaturama. Ona dolazi u raznim kombinacijama boja i predstavlja pravi ukras u vašem vrtu. Sve što je potrebno jeste da s vremena na vrijeme uklonite stare cvjetove kako bi novi neometano rasli.

 

Milion cvjetova

Ova ljepotica, prekrivena malim cvjetovima, savršen je ukras za balkone i viseće saksije. Voli sunce i vodu, ali ipak pripazite da ne pretjerate za zalijevanjem.

 

Fuksija

Ova biljka raste izuzetno brzo. Nije penjačica, tako da ne očekujte da raste uz zid ili žardinjere, ali će lijepo padati preko saksija. Izgleda bogato i raste u tamno ljubičastoj, bronzanoj i boji limete.

 

Bolivijska begonija

Za razliku od većine vrsta begonija koje moraju da budu u hladu, Bolivijska begonija odlično uspijeva i na suncu ili u djelimičnom hladu (to je vrsta sa crveno-narandžastim cvjetovima u obliku zvona). Ljeti ih je potrebno redovno održavati – uklanjati im osušene stabljike, cvjetove i listove. Begonije se zalijevaju samo kada se zemlja osuši, najbolje dva puta mjesečno.

 

Lantana

Ova biljka ima sitne latice cvijeća u više boja, a koje podsjećaju na konfete. Njeno lišće ima prilično jak miris, a topli dani je stimulišu da proizvodi više cvjetova koji privlače leptire i kolibrije.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info