6 pitanja koja sebi trebate postaviti na kraju svakog dana

0

Svakodnevno imamo mnogobrojna pitanja – za naše kolege, prijatelje, članove porodice. Ali, koliko često sebi postavljate pitanja? Ukoliko to veoma rijetko radite, postoji velika vjerovatnoća da svoj život gledate kroz tuđi “objektiv”. Sledećih šest pitanja ne samo da će vam pomoći da imate pozitivan pogled tokom dana već i da se spremite za uspješan dan koji je pred vama.

  • Šta sam danas naučila? Samo zato što ne idete više u školu ne znači da trebate prestati sa dopunjavanjem znanja o svijetu koji vas okružuje. Nije bitno da li ćete naučiti par novih riječi nekog stranog jezika ili kako se koristi štampač – bitno je da svakog dana saznate i naučite nešto novo.
  • Kako se osjećam? Vaše mentalno zdravlje vam uvijek treba biti prioritet. Vaše emotivno blagostanje jednako je važno kao i vaše fizičko zdravlje. Obratite pažnju na promjene u načinu razmišljanja i osjećanja, jer ako ih ne shvatate i niste u stanju da se nosite s njima oni veoma lako mogu početi da utiču na vaše ponašanje.
  • Kako se drugi osjećaju zbog mene? Način na koji se odnosite prema drugima govori mnogo toga o vama samima. Pristupanje drugima sa dozom saosjećanja i dobrote jedan je od najboljih pristupa. Štaviše, istraživanja pokazuju da povećanje velikodušnosti prema drugima ne samo da može imati pozitivan uticaj na njihove živote već može i vama pomoći da se osjećate bolje i ispunjenije.

  • Na čemu sam zahvalna? Zahvalnost nije samo neki nejasni, duhovni koncept koji funkcioniše samo ako vjerujere u njega – postoji prava mala nauka koja stoji iza praktikovanja zahvalnosti. Istraživanja pokazuju da zapisivanje onoga na čemu ste zahvalni može dovesti do jačanja veze, boljeg sna i povećanja osjećaja sreće.
  • Koliko stresa sam doživjela? “Izgaranje” je tihi ubica kada su u pitanju produktivnost i osjećaj sreće. Veoma često shvatamo da je vrijeme da ponovo napunimo baterije tek kada je kasno. To mora da se promijeni.
  • Šta me je nasmijalo? Jer svako zaslužuje da završi dan sa srećnom porukom. Samo pomislite koliko bolje ćete spavati ako u krevet odete sa srećnim mislima. Ako vam je dan bio loš, srećna misao može vam pomoći da se oraspoložite.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info