3 razloga zbog kojih bez razmišljanja trebate ostaviti partnera

0

Jeste li se ikada “borili” sa pitanjem da li je vrijeme da izađete iz veze ili ne? Da li ste imali sumnje oko toga da li će taj korak zapravo biti pogrešan i da ćete zažaliti zbog toga što ste ga napravili? Ako odlučite da izađete iz veze u vrijeme kada krivite partnera zbog toga što niste srećni, velika je vjerovatnoća da sa sobom “ponesete” i nezdrave obrasce koji mogu stvoriti iste probleme u novoj vezi.

Prekid veze zahtijeva podrobno razmatranje i ispitivanje. Ipak, postoje i određeni znaci usljed kojih bez razmišljanja trebate da izađete iz veze. Sljedeća tri su takva.

Zlostavljanje


Ako ste u vezi koja je fizički nasilna, okončajte je odmah! Čak iako se partner složi s vama da će potražiti pomoć, potrebno je da se udaljite dok se on zaista ne promijeni. To može biti teška, ali i više nego ispravna odluka. Imajte na umu da ako partner počne da vam prijeti fizički (ali to ne ispoljava), nemate šta tražiti s njim. Prijetnje imaju potencijal da postanu fizički opasne i emotivno uvredljive.

Ako vas partner često (ili stalno) emotivno i verbalno zlostavlja, ne razmišljajte ni sekunde – prekinite takvu vezu. Verbalno zlostavljanje može poljuljati vaš nivo samopouzdanja te može imati trajne i štetne posljedice, kako na vašem tijelu tako i u umu. Neophodno je da prihvatite da nemate nikakav uticaj ili kontrolu nad zlostavljačem. Vi niste uzrok takvog ponašanja.

Poremećaj ličnosti


Ako vaš partner ima poremećaj ličnosti, kao što je (primjera radi) narcisoidni ili granični poremećaj ličnosti, a ne traži liječničku pomoć, vrijeme je da izađete iz takve veze. Prilično velik broj ljudi ne zna šta predstavlja poremećaj ličnosti čak i kada su upoznati sa određenim načinima ponašanja koji mogu ukazivati na njega.

Osobe sa poremećajem ličnosti mogu se “klasifikovati” i kao “osobe veoma sklone sukobima”. One ispoljavaju uobičajene znakove ponašanja: imaju tendenciju da vas idealizuju, a odmah nakon toga vas kritikuju, projektuju njihove emocije na vas, sramote vas u javnosti, iskorištavaju vas, zahtijevaju stvari od vas, lažu vas.

Istina je da se poremećaji ličnosti mogu izliječiti sa mnogo “unutrašnjeg” rada, ali za vas može biti prilično destruktivno da čekate kako bi se neko poboljšao i kako bi se vaša veza popravila. Vi zaista ne zaslužujete da čekate i gledate kako neko destimulativno utiče na vaš život izazivanjem emocionalnog uništenja.

Zavisnosti


Ako je partner alkoholičar, ima zavisnost od droga, zavisnik je od seksa, kockar ili ima bilo koju drugu vrstu zavisnosti koja je destruktivna (kako po njega tako i po vas), trebate izaći iz takve veze, posebno ako partner ne želi da se liječi. Vaš partner može biti u stanju da se nosi i izliječi od zavisnosti, ali istovremeno neće biti u stanju da se posveti vezi.

Kako bi se oslobodio zavisti, partner će morati da se posveti ličnom rastu, a to može biti prilično teško ukoliko želi i da se posveti vama i vašoj vezi. Ne, niste bezdušni ukoliko odlučite da prekinete takvu vezu. Na taj način ćete, jednostavno, pomoći partneru da se brže i lakše izliječi (naravno, ako oduči da potraži pomoć).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info