Intimno zdravlje: 9 najčešćih vaginalnih problema i 9 rješenja

0

Činjenica je da mnogo toga može poći po zlu “tamo dole”. Od svraba i neprijatnog mirisa do izraslina i krvarenja, ponekad se čini kao da nam je potrebno uputstvo o tome šta se dešava.

Sljedećih devet problema su najčešći, a donosimo i načine na koje se možete nositi sa njima.

Primijetili ste čudnu izraslinu


Ko se ne bi prepao da primijeti čvorić ili trag na “privatnim dijelovima tijela”? Tu može biti riječ o mnogo toga, ali najvjerovatnije nije ništa ozbiljno. To može biti bilo šta, od urasle dlake do lojne ciste (lezija ispod kože). Tople obloge su dobar prvi korak ka rješavanju problema, ali možete nanijeti i malo hidrokortizon kreme ukoliko vam se čini da je riječ o upali. Ukoliko se izraslina ili trag i dalje zadrži ili ako boli, obratite se doktoru, jer može biti riječ o infekciji.

Neugodan miris


Ovdje je problem, jer miris može imati na hiljade uzroka, ali potrebno je da se obratite doktoru bez obzira koji je u pitanju. Ukoliko je riječ o iscjetku neprijatnog mirisa, onda se najvjerovatnije radi o bakterijskoj infekciji (u tom slučaju su vam potrebni antibiotici).

Krvarenje, a nije u pitanju menstruacija


Ako se to nasumično dešava, može biti riječ o hormonalnom disbalansu nastalom od kontracepcijskih pilula, a uporno krvarenje je nešto o čemu se trebate posavjetovati sa doktorom, jer to može biti znak infekcije, trudnoće ili polipa na grliću materice. Ukoliko se krvarenje dešava nakon odnosa ili ako se pojavljuje skupa sa iscjetkom, to može biti znak polno prenosivih oboljenja, kao što su hlamidija i gonoreja.

Svrab


Svrab koji se ponavlja (posebno sa iscjetkom) može biti znak gljivične infekcije ili bakterijske vaginoze. Međutim, ukoliko ste liječili pomenuto (ili ste pri kraju tretmana), a svrab je još uvijek tu, on može biti i reakcija na deterdžent, sapun ili omekšivač koji koristite.

Neobičan iscjedak


Do sada vam je sigurno jasno da on može značiti mnogo toga. Međutim, ako se on pojavljuje samo jednom mjesečno, nema razloga za brigu. Naime, kod većine žena je normalna pojava da se isti pojavljuje jednom mjesečno i to je sasvim prirodno. Međutim, ukoliko primijetite promjenu u boji, konzistenciji ili mirisu, obratite se doktoru.

Bol prilikom mokrenja ili odnosa


Vaginalni bol može biti znak infekcije ili polno prenosivih oboljenja. Ukoliko se bol nastavi u roku od dva dana, obratite se doktoru. Ukoliko se bol pojavio jednom do dva puta tokom odnosa, to je najvjerovatnije zbog suhoće – koristite lubrikant kako biste vidjeli hoće li se išta promijeniti.

Osjećaj utrnulosti


To definitivno ne bi trebalo da se desi, ali je ipak česta pojava kod žena koje često voze bicikl (statični ili obični). Ukoliko je to slučaj i kod vas, bilo bi dobro da investirate u sic koji je udoban kako biste smanjili pa i u potpunosti eliminisali osjećaj utnulosti.

Suvoća


Vaginalna suvoća može zvučati kao nešto s čim se susreću samo starije žene, ali činjenica je da to pitanje nije toliko diskriminatorsko. Naime, suvoća se može javiti nakon porođaja ili nakon korištenja određenih lijekova, kao što su antihistaminici ili antidepresivi. Korištenje lubrikanata može biti od pomoći.

Dubok bol


Dublji vaginalni bol, naročito tokom odnosa, može biti znak endometrioze ili ciste na jajnicima. Pregled karlice ili ultrazvuk trebali bi utvrditi o čemu je, zapravo, riječ.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info