8 svakodnevnih navika koje utiču na nastanak bora

0

Starenje je neizbježno i niko nije imun na njega. S godinama lice postaje prošarano borama. Međutim, nekada godine nemaju nikakve veze s njima. Često je problem u greškama koje svakodnevno ponavljate. Saznajte koje su to stvari koje radite pogrešno te kako da ih se što prije riješite.

Ishrana


“Vi ste ono što jedete!”. Ova izreka je i više nego tačna. Ako jedete hranu bogatu šećerom ili onu visoke glikemijske vrijednosti, budite spremni da se suočite sa viškom kilograma, ali i prebrzim starenjem kože. Naime, u procesu koji se naziva glikacija, molekuli šećera se vežu za proteine u koži (uključujući i kolagen) te oni postaju kruti i deformisani. Zbog toga dolazi do smanjene elastičnosti kože lica, pojave bora, podočnjaka i nadutosti lica.

Prerađeni šećeri i ostali prosti ugljeni hidrati izazivaju upale u organizmu i porast insulina. Upala proizvodi enzime koji razgrađuju kolagen i elastin, što dovodi do pojave bora i opuštanja kože na licu. Smanjite ili u potpunosti izbacite prerađene šećere i proste ugljene hidrate, kako bi koža lica što duže bila zdrava i blistava.

Alkohol


Prekomjerno konzumiranje alkohola će dehidrirati kožu što znači da će ona s vremenom izgubiti elastičnost te ćete dobiti bore. Takođe, alkohol može imati veliki uticaj na gubitak vitamina A koji je jedan od najvažnijih antioksidansa za kožu i tijelo te ima ulogu u regeneraciji novih ćelija i proizvodnji kolagena. Zbog svega toga smanjuje se količina kolagena u organizmu te dolazi do gubitka elastičnosti kože. Kolagen i elastin čine kožu glatkom, zategnutom i mladom.

Ne skidate šminku prije spavanja


Ako idete na spavanje, a da prethodno niste detaljno očistili lice, gotovo sigurno ćete dobiti bore. Šminka i nečistoća iz vazduha tokom dana “uvlače” se u pore na koži što dovodi do uništavanja kolagena i elastina. Ovo može da ubrza proces starenja i pojavu sitnih bora zbog čega je veoma važno da kožu očistite i hidratizujte svako veče prije spavanja.

Žvakaća guma


Ukoliko je svakodnevno žvaćete, stvoriće se sitne bore oko usana. Takođe, ona može da uništi zube te izazove deformaciju usne šupljine. Riješite se ove ružne navike kako biste sačuvali kožu i spriječili nastajanje bora.

Pušenje


Prekomjerno konzumiranje cigareta je najčešći uzrok pojave bora. Nikotin uništava kolagen i elastin u koži te pospješuje nastanak bora. Prestanite na vrijeme kako biste što duže bili bez bora i imali “zategnuto” lice.

Bubuljice


Prestanite da cijedite bubuljice, jer ćete izazvati iritaciju kože, crvenilo, dobiti bore te će vam ostati ružni ožiljci. Koristite proizvode za uklanjanje bubuljica na prirodnoj bazi kako biste ih se što prije riješili.

Ne koristite kremu za zaštitu od sunca


Krema sa zaštitnim faktorom ne koristi se samo ljeti ili kada ste na moru. Nevezano za godišnje doba, čak i kratko izlaganje suncu može dovesti do razbijanja kolagena te pojave bora. Svakodnevno nanosite zaštitnu kremu koja u sebi sadrži cinkov oksid ili titanijum dioksid te zaštitni faktor trideset.

Spavanje


Ako spavate na stomaku, lako se može desiti da dobijete bore od jastuka. Najbolje bi bilo da izaberete satenske jastučnice koje će nježno kliziti po vašem licu ili da promijenite položaj te spavate na leđima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info