Kako da dubinski očistite kupatilo u samo 7 koraka

0

Kupatilo je potrebno redovno čistiti, to je svima jasno. Ipak, bar jednom mjesečno je potrebno to uraditi i dubinski. Evo i kako to možete u samo sedam koraka.

 

Tuš

Počnite od vrha: u plastičnu kesu naspite alkoholno sirće (količina koja je dovoljna da se u potpunosti potopi tuš) te uronite tuš u nju i zavežite je. Ujutro isperite vodom. Zavjesu od tuša operite u mašini sa nekoliko starih peškira koji će pomoći da se s nje uklone nečistoće i ostaci sapuna. Okačite je da se osuši. Vrata tuš kabine očistite pastom za koju vam je potrebno 230 grama sode bikarbone i par kapi alkoholnog sirćeta. Nakon sat vremena prebrišite krpom od mikrofibera. Isperite i prebrišite čistom krpom. Na kraju, operite kadu (to ne bi trebalo biti teško, jer je svakako perete skoro svaki dan). Ipak, za dodatni sjaj, napunite je toplom vodom i nakon petnaest minuta izribajte kao i obično.

 

Talog

Četkicu za zube potopite direktno u varikinu te izribajte sva mjesta na kojima se “uhvatio” kamenac. Nakon toga temeljno isperite vodom. Takođe, dobro provjetrite prostoriju. Postupak možete ponavljati svakih šest mjeseci.

 

Pločice, zidovi, plafon

Pločice, zidove i plafon pošpricajte višenamjenskim sredstvom za čišćenje, a onda pustite vrelu vodu kako bi se stvorila para (oko pet minuta). Izađite iz prostorije kako bi para i sredstvo za čišćenje djelovali (dvadesetak minuta). Nakon toga sve površine prebrišite čistom krpom. Za mjesta koja vam je teško dohvatiti koristite čistu, mikrofiber mop krpu. Obrišite i podne pločice, ali tek nakon što završite sa čišćenjem ostalih površina.

 

WC školjka

Počnite sa sipanjem sode bikarbone u školjku. Nakon par minuta istrljajte i isperite. Nakon toga operite dasku i, na kraju, samu četku koju biste trebali prati nakon svake upotrebe. Stavite dršku između daske i same školjke te preko četke prelijte varikinu. Nakon par minuta isperite je vodom (bokal vode biće dovoljan ili pustite vodu u školjki par puta kako bi ona isprala četku). U posudicu za četku naspite toplu vodu i deterdžent za pranje suđa. Nakon par minuta vodu prospite u školjku i isperite posudicu.

 

Lavabo

U odvod naspite sodu bikarbonu ili alkoholno sirće te nakon par minuta pustite vrelu vodu. Slavine je najbolje očistiti maramicama za dezinfekciju (možete ih naći u DM prodavnicama po veoma pristupačnoj cijeni), jer one značajno eliminišu bakterije.

 

Peškiri za ruke

Potrebno ih je mijenjati svaki treći dan, jer se na njima nakupljaju bakterije. Najbolje bi bilo da ih kačite na držač, a ne na kukice. Takođe, ako je moguće, držite ih dalje od WC školjke.

 

Ventilacioni odvod

ventPrije svega, isključite ga iz struje. Nakon toga skinite poklopac te ga potopite u toploj vodi u koju ste dodali deterdžent za pranje suđa. Pomoću usisivača očistite prašinu sa ventilatora, a zatim ga prebrišite vlažnom krpom. Prašinu sa motora uklonite pomoću tvrde četkice, a zatim usisajte sve ostatke. Kada se sve osuši, poklopac vratite na mjesto.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info