12 načina da prepoznate ženomrsca

0

Ženomrsci. Možda ste i čuli za njih. Ali, ono što možda ne shvatate je da oni mogu biti bilo gdje oko vas. Izuzetno ih je teško uočiti. Na njima se ne nalazi etiketa koja ih označava, a ponekad je u pitanju i sama žena.

U većini slučajeva, ženomrzac i ne zna da mrzi žene. Mizoginija (mržnja prema ženama) obično je nesvjesna mržnja koja se kod muškaraca formira rano u životu, najčešće kao rezultat traume koja uključuje žensku figuru kojoj su vjerovali. Nasilna ili nemarna majka, sestra, učiteljica ili djevojka mogu “posaditi sjeme” mizoginije. Jednom kada je posađeno, ovo sjeme klija i počinje da raste; mali korijen pronalazi put do procesiranja straha i memorijskih područja mozga, a njegova mala stabljika pronalazi put do frontalnog područja mozga utičući na emocije i racionalno odlučivanje.

Prvi znaci mizoginije jedva su uočljivi, ali sa dodatnim izlaganjem zanemarivanju ili zlostavljanju ovo bihejvioralno sjeme raste i postaje izraženije. Ali čak i kada mizoginija dostigne zrelost i tendenciju da se mržnja prema ženama više ne može kontrolisati, ženomrzac i žene oko njega često ne primjećuju to stanje, sve dok ne bude prekasno.

Sledeće karakteristike tipične su za ženomrsca.

 • On će se usredotočiti na ženu i izabrati je kao svoju metu. Njena prirodna odbrana pada u vodu, jer je on slatkorječiv, uzbudljiv, harizmatičan i zabavan na početku.
 • Kako vrijeme prolazi, on počinje da otkriva svoju ličnost koja je prilično podvojena. On se veoma brzo može promijeniti od neodoljivog do nepristojnog i da od nepristojnog opet postane neodoljiv.
 • On će ženama davati obećanja koja obično neće ispuniti. Sa muškarcima, s druge strane, on će govoto uvijek održati svoju riječ.
 • Kasniće na sastanke sa ženama, ali će biti veoma precizan kada je riječ o muškarcima.
 • Njegovo ponašanje prema ženama uopšteno je razmetljivo, grandiozno, samouvjereno, kontrolišuće i sebično.
 • Kod njega je veoma izražen takmičarski duh, posebno sa ženama. Ako je žena bolja od njega, on se osjeća očajno. Ako je muškarac bolji od njega, on može imati pomiješanja osjećanja, ali je u stanju da na situaciju gleda objektivno.

 • On će žene na radnom mjestu i u društvenom okruženju nesvjesno tretirati drugačije od muškaraca, omogućavajući muškarcima razne slobode zbog kojih bi inače kritikovao i osuđivao radne koleginice ili prijateljice.
 • On će biti pripremljen (nesvjesno) da koristi sve što je u njegovoj moći da se žene osjećaju jadno. On može zahtijevati seksualni odnos ili uskratiti isti u vezi, praviti šale na račun žena kako bi ih ponizio u javnosti, “pozajmiti” njihove ideje u poslovnom kontekstu bez da im oda priznanje ili čak pozajmiti novac od njih, a da ga ne vrati.
 • Na sastanku, on se sa ženom ponaša suprotno od onoga što ona želi.
 • Seksualno, voli da kontroliše žene i veoma malo pažnje pridaje njihovom užitku. Predigra, ukoliko uopšte dođe do nje, samo je neophodno sredstvo za postizanje cilja. Njegova omiljena poza je ona u kojoj ženu ne gleda u oči.
 • On vara ženu s kojom izlazi ili s kojom je u vezi. Monogamija je zadnja stvar za koju osjeća da je duguje ženi.
 • On se odjednom može izgubiti iz veze, bez da je okonča i vratiti se nakon tri mjeseca sa objašnjenjem koje je smišljeno da ženu ponovo namami u vezu s njim.

U veoma rijetkim slučajevima ženomrzac posjeduje sve od navedenih osobina te ga je zbog toga teško identifikovati. Njegova sposobnost da namami žene u vezu svojim šarmom i harizmom dodatno otežava uočavanje ranih znakova prepoznavanja.

I, na kraju, postoje i žene koje su ženomrsci. One (nesvjesno) tretiraju loše druge žene i osjećaju se dobro zbog toga. Svaki put kada mogu povrijediti osjećanja druge žene, one se nesvjesno osjećaju dobro, jer duboko u mozgu njihovo loše ponašanje nagrađeno je dozom hemikalije zadovoljstva, dopamina, usljed čega one žele da loše ponašanje ponove opet i iznova.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info