3 načina da ostanete pozitivni kada ste okruženi negativnim ljudima

0

Bez obzira na to koliko pokušavate da zadržite pozitivan stav, veoma često ćete susresti negativne osobe pored kojih je veoma teško zadržati optimističan pogled na svijet. Iako je prilično teško održati pozitivno stanje duha kada ste okruženi “negativcima” to je, ipak, izvodljivo. Donosimo vam tri najbolje taktike koje vam mogu pomoći u tome.

  • Fokusirajte se na sebe. Kada ste suočeni sa nečijim negativnim stavom, jedna od najboljih stvari koju možete uraditi jeste da se fokusirate na sebe. Bez obzira na to šta drugi rade ili kažu, vi možete kontrolisati svoje ponašanje tako što ćete postaviti sebi sledeća pitanja:
    • Kako reagujem na ovu situaciju?
    • Kako mogu ovu reakciju učiniti poztivnijom? Ne možete kontrolisati rakcije drugih ljudi, ali uvijek možete kontrolisati ono na šta ćete se fokusirati i kako ćete reagovati.
  • Obrnite vašu reakciju. Još jedna odlična taktika za postupanje sa teškim osobama jeste taktika obrnute reakcije. Kada se neko ponaša na negativan način pokušajte da se ponašate suprotno od toga. Primjera radi, ukoliko je neko pesimističan, budite optimistični. Kada odlučite da ćete pozitivnije reagovati, pozitivnije ćete se i osjećati.
  • Nemojte to shvatati lično. Ponekad vam se može biti teško sjetiti toga, ali u velikom broju slučajeva negativnost drugih ljudi nije direktno usmjerena na vas. Možda negativna osoba ima veoma loš dan ili period života ili se nosi sa velikom dozom stresa koje vi niste svjesni. Prilično je teško znati pa čak i pretpostaviti sa sigurnošću šta se dešava u nečijoj glavi te je zaista korisno i mudro da ne shvatate svaku negativnu akciju lično.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info