Masna jetra: Simptomi i liječenje

0

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem organizmu. Ona ima ulogu u razlaganju masti, održavanju šećera u krvi na optimalnom nivou, proizvodnji enzima i zadržavanju neophodnih vitamina, minerala i glikogena. Nijedan drugi vitalni organ ne može da zamijeni jetru.

Povišen krvni pritisak, nadimanje, zamor ili visok nivo holesterola neki su od pokazatelja koji nam govore dvije stvari: da je došlo do preopterećenja jetre i poremećaja metabolizma masti.

Minimalna količina masti neće izazvati nikakve posljedice. S druge strane,  ako postoji 5-10% masti po masi jetre, to znači da je riječ o steatozi, oboljenju koje je poznato i pod nazivom masna jetra. Ona može nastati i kao posljedica alkoholizma.

Simptomi masne jetre


Često je nazivaju i “tihom bolesti” i to zbog toga što su njeni simptomi jedva primjetni. U većini slučajeva, potrebne su godine dok se ne primijeti. Ukoliko se ona razvije, možete dobiti netipične simptome, kao što su mučnina, slabost, gubitak apetita, konfuznost i problemi sa koncentracijom. Takođe, može doći do pojave bola u centralnom ili gornjem dijelu abdomena, pojave tamnih mrlja na koži (najčešće donjem dijelu ruku) kao i do uvećanja jetre.

Kod alkoholičara, ovi simptomi se pogoršavaju kontinuiranim konzumiranjem alkohola. Masna jetra može se otkriti pa čak i spriječiti njeno nastajanje kod osoba koje ne konzumiraju alkohol.

Liječenje


Ne postoji lijek za masnu jetru; postoji samo tretman za prevenciju ili redukciju i kontrolisanje oboljenja. Nakon otkrivanja oboljenja, potrebno je odmah prestati sa konzumiranjem alkohola. Takođe, gojazne osobe bi morale što prije smanjiti tjelesnu težinu. Redovno vježbanje, pravilna ishrana i fizička aktivnost mogu pomoći u poboljšanju stanja.

Pored smanjenja unosa kalorija, potrebno je smanjiti i unos svih prerađenih namirnica koje sadrže ugljene hidrate, kao što su bijeli hljeb, krompir, tjestenina, šećer, kukuruz i trans masti. Margarin, puter, vrhnje za kuhanje i jela pripremljena na ulju stvari su koje morate ostaviti. Takođe, bilo bi i više nego poželjno da izbjegavate korištenje nepotrebnih lijekova odnosno lijekova bez kojih možete.

Na kraju, ukoliko imate problema sa masnom jetrom, travari preporučuju i čaj koji može pomoći u kontrolisanju oboljenja. Potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • dvije kašike isjeckanog korijena maslačka
  • 200 ml vode.

Korijen maslačka prelijte ključalom vodom, pokrijte i ostavite da odstoji dvadeset minuta. Nakon toga ga procijedite i pijte. Čaj pijte ujutro i uveče.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info