Njemački sajam tehnologije i antismart telefon

0

I ove nedjelje vam emisija m:magazin donosi najzanimljivije vijesti iz svijeta tehnologije i nauke, a kroz dvadeset zabavnih i zanimljivih minuta vode vas poznata lica sa malih ekrana – Brankica Stojanović i Jelena Babić. Kao i uvijek, pozivamo vas da nam i sami pošaljete vaše ideje za poboljšanje emisije ili prijedloge priloga koje biste željeli vidjeti na e-mail adresu [email protected].

Do sada smo vam kroz emisije predstavljali najnovije modele smartfona, ali ovaj put ćemo napraviti izuzetak i predstaviti vam “Runcible” – prvi svjetski antismart telefon! Predstavnici kompanije “Monohm” koja je dizajnirala ovaj telefon tvrde da će nam on pomoći da razvijete civilizovaniji odnos sa svojim digitalnim navikama. Ovaj telefon posjeduje mnoge funkcije koje imaju standardni pametni telefoni, kao što su WiFi i Bluetooth, a ono što ga najviše razlikuje od smartfona je to što nikada ne pišti i ne svijetli. On vam omogućava život bez notifikacija, a vi ste ti koji odlučuju u kojem trenutku i koliko dugo ga želite koristiti. U doba kada su ljudi sve više ovisni o društvenim mrežama ovo bi se moglo pokazati kao veoma korisno.

Donosimo vam i prilog sa CeBit sajma tehnologije koji se svake godine održava u njemačkom gradu Hanoveru. Izlagači na ovom sajmu predstavljaju najnovija dostignuća iz svijeta robotike, pa je tako predstavljena “Robochop” aplikacija uz pomoć koje se mogu kontrolisati roboti. Velike promjene se dešavaju i u mnogim granama industrije, a između ostalog predstavljen i traktor “Claas” u koji je ugrađen pametni sistem za navigaciju i detekciju prepreka na putu. Uz pomoć ovog pametnog traktora obrađivanje zemlje farmerima postaje lakše nego ikada.

Donosimo vam i pregršt drugih zanimljivosti, a imaćete priliku i da pogledate kako bi mogla izgledati budućnost novinarstva budući da se uz pomoć sofisticiranih softvera vijesti sve češće pišu same. Ne zaboravite da uključite kanal Alternativne televizije, u subotu, 4. aprila, tačno u 16.15 časova!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info