8 supernamirnica za dobar izgled, dobro zdravlje i mršavljenje

0

Poboljšajte imunitet! Izgledajte fenomenalno! Smršajte! Da kojim slučajem postoji farmaceutski lijek kojim možete postići navedene tri stvari, u apotekama bi sigurno bio pravi stampedo, ali za sada, takva pilula ne postoji.

Savjet? Napravite sami: ne pilulu već plan ishrane koji će vam pomoći da postignete pomenute stvari tokom svakog zalogaja. Odakle početi? Jednostavno konzumirajte sledećih osam supernamirnica. Šta je ono što ih čini tako dobrima? Malo kalorija, veoma mala količina šećera i soli, mnogo rastvorljivih vlakana i fitohemikalija koje poboljšavaju zdravlje. Evo i koje su to namirice.

Orasi

Orasi – ne morate ih jesti mnogo kako biste imali koristi od njih. Manja šaka orasa dnevno pomoći će vam da opskrbite organizam zdravom dozom omega-3 masnih kiselina, alfa-linolenskom kiselinom, melatoninom, bakrom, manganom i gama-tokoferol oblikom vitamina E koji pomaže u zaštiti srca. Pored toga, orasi mogu zaštititi vaš mozak i usporiti pojavu Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

 

Borovnice

Ukusne i prepune fitohemikalija, flavonoida i rastvorljivih vlakana koja se bore protiv oboljenja, borovnice imaju moć da pomognu u sprečavanju ozbiljnih oboljenja, kao što su razni oblici raka, dijabetes, srčana oboljenja, čirevi na želucu i visok krvni pritisak. Sve u svemu, borovnice su čudesne! One pomažu i u smanjenju upala u cijelom organizmu te mogu sniziti nivo lošeg holesterola.

 

Grah

Gust i ukusan, grah pomaže u podizanju nivoa hormona leptina koji suzbija osjećaj gladi. On je i snažna kombinacija vitamina B grupe, kalcijuma, kalijuma i folata. Sve navedeno pomaže u održavanju zdravlja mozga, funkcija ćelija i kože pa čak pomaže i u smanjenju visokog krvnog pritiska i rizika od moždanog udara.

 

Povrće iz porodice kupusnjača

Želite da smanjite rizik od raka? Uvrstite u svoj jelovnik (što češće) povrće iz porodice kupusnjača, u prvom redu brokulu pa prokelj, karfiol i kupus. Istraživanja sugerišu da povrće iz porodice kupusnjača ima sposobnost inhibiranja određenih ćelija raka pa čak i da u potpunosti zaustavi njihov razvoj smanjenjem proizvodnje slobodnih radikala.

 

Čokolada

Čokolada bez mlijeka, u umjerenim količinama, ukusna je poslastica koja je dobra za vaš organizam. Ona može pomoći u poboljšanju raspoloženja, cirkulacije i sniženju visokog krvnog pritiska. Ona, takođe, pomaže u smanjenju upala te snižava nivo lošeg, LDL, holesterola te je prepuna antioksidanata koji mogu pomoći u sprečavanju oštećenja ćelija, degenerativnih oboljenja pa čak i raka. Šta je umjerena količina? 30 grama tamne čokolade (sa sadržajem kakaoa od 70% i više) dnevno.

 

Lisnato zeleno povrće

Ono što je kod povrća ove vrste tako dobro je da sadrži tako malo kalorija, a tako je hranjivo. Prepune vlakana, vitamina, minerala i fitohemikalija, ove vrste povrća “naoružavaju” vaš organizam “streljivom” koje se bori protiv potencijalno ubitačnih oboljenja srca, ali i raka. Jednostavno rečeno: lisnato zeleno povrće je dobro za svaku ćeliju vašeg organizma. Kelj, blitva, špinat i zelena salata najbolje su vrste iz ove grupe povrća.

 

Avokado

Nemojte izbjegavati avokado zato što mislite da on deblja. On je ukusna, kremasta supernamirnica koja je prezdrava da biste je izbjegavali. Bezbroj zdravih masti i hranjivih materija možete pronaći u avokadu – oleinska kiselina, lutein, folati, vitamin E, mononezasićene masti i glutation neke su od njih, a koje mogu pomoći u zaštiti organizma od oboljenja srca, raka i degeneratvnih oboljenja mozga i očiju.

 

Chia sjemenke

Chia sjemenke su male, hranjive elektrane – zapravo, one su jedan od najbogatijih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina. Prepune su antioksidanata, proteina i minerala kao i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana koja pomažu kod probave. Štaviše, ove moćne sjemenke imaju neobično svojstvo – kada ih potopite u tečnost one nabubre i do pet puta u odnosu na svoju težinu u suhom stanju pa jedna do dvije kašike koje ćete dodati obroku mogu vam pomoći da se duže osjećate sitima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info