4 načina da poboljšate rad štitne žlijezde

0

Štitna žlijezda je izuzetno važna, jer je ona zapravo jedini način na koji vaš organizam apsorbuje jod za proizvodnju hormona neophodnog za skoro sve metaboličke funkcije vašeg tijela (od regulacije tjelesne temperature do razvoja mozga i pretvaranja hrane u energiju).

Simptomi neravnoteže štitne žlijezde uključuju zamor, teškoće sa koncentracijom, usporenost, depresiju, anksioznost, neobjašnjivo debljanje ili mršavljenje, probleme sa probavom, suhoću kože, prorjeđivanje kose, osjećaj hladnoće u ekstremitetima i neplodnost. Ukoliko primijetite da imate kombinaciju bilo kojih od navedenih simptoma, bilo bi i više nego poželjno da se obratite doktoru, ali i da pratite sledeće preporuke.

Smanjite stres


Nadbubrežna hiperprodukcija hormona stresa kortizola direktno utiče na dostupnost hormona štitne žlijezde u krvotoku. Opuštajuće aktivnosti koje održavaju rad nadbubrežnih žlijezda na optimalnom nivou i smirenost pomažu pravilno funkcionisanje štitne žlijezde.

Povećajte unos joda


Namirnice i suplementi koji sadrže jod pomažu u održavanju hormonske ravnoteže štitne žlijezde. Prehrambeni izvori joda obuhvataju jogurt, plodove mora i jaja.

Uklonite plombe koje sadrže živu


Amalgamske plombe koje sadrže živu povezuju se sa nepravilnim funkcionisanjem štitne žlijezde (štitna žlijezda je smještena u grlu pa stalno apsorbuje oslobođeni gas žive koji amalgamske plombe ispuštaju). Ukoliko imate problema sa štitnom žlijezdom, bilo bi poželjno da pomenute plombe zamijenite što prije.

Smanjite unos zelenog čaja


Iako zeleni čaj sadrži korisne polifenole, on je i nevjerovatno efikasan u apsorbovanju fluorida iz okoline koji se zatim otpušta u vašem tijelu sprečavajući pravilnu apsorpciju joda.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info