4 čudna načina na koje Mjesec utiče na vaše tijelo

0

Vjerujemo da niste pretpostavljale da Mjesec može da utiče na vas. Može i to upravo na sljedeća četiri načina.

Mjesec može regulisati menstrualni ciklus


Menstrualni ciklus u reproduktivnoj dobi žena traje 28 dana što je slično dužini lunarne faze (29 dana). Međutim, ta povezanost može biti i bliža: istraživanja pokazuju da skoro 30% žena ima menstrualni ciklus oko punog Mjeseca.

Može dovesti do malog povećanja kod broja poroda


Ovdje je konkretno riječ o supermjesecu. Naime, istraživanje koje je provedeno u Japanu pokazalo je da se više djece rađa kada je Mjesec bliži Zemlji odnosno kada je gravitaciona sila najjača.

Može uticati na spavanje


Istraživanja pokazuju da pun Mjesec zaista može uticati na kvalitet sna. Naime, tokom ove pojave (i par dana prije i poslije) kod većine ispitanika je došlo do znatno manje proizvodnje hormona koji utiče na san (melatonin) pa je zbog toga i samo vrijeme spavanja bilo skraćeno za po nekoliko sati, u zavisnosti od osobe do osobe.

Može uticati na ishod operacije


Istraživanja pokazuju da pacijenti koji su imali hitnu operaciju srca, a koja se zove akutna disekcija aorte, tokom punog Mjeseca manje vremena provode u oporavku te imaju i manji rizik od smrtnosti tokom same operacije u odnosu na pacijente koji su operaciju imali tokom drugih Mjesečevih faza.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info