Kako da odaberete najbolji šampon za vašu kosu

0

Lijepa kosa počinje sa dobrim šamponom i regeneratorom. Kako biste odabrali najbolje proizvode za vaš tip kose i njenu teksturu, pratite sljedeći vodič koji će vam pomoći da razmrsite mnoge nedoumice.

Kovrdžava/talasasta kosa


Problemi sa kojima se najveći broj žena sa kovrdžavom i talasastom kosom susreće su suhoća, neposlušnost i “naelektrisanost” kose. Potrebni su vam hidratizirajući šampon i regenerator.

Na listi sastojaka tražite “masne” alkohole, kao što su cetil i stearil alkohol koji štite i hidratiziraju kosu te silikone koji kosi daju sjaj i mekoću. Kod ekstremno suhe kose, potrebno je da radite tretman duboke regeneracije jednom sedmično.

Ravna kosa


Problemi sa kojima se najveći broj žena sa ravnom kosom susreće su “naelektrisanost”, oštećenja kose te manjak volumena. Potrebni su vam šampon i regenertor za volumen koji kosi istovremeno daju i sjaj.

Na listi sastojaka potražite pantenol koji kosu hidratizira te povećava njen sjaj. Za jačanje oštećene kose, koristite regenerator sa amino kiselinama ili keratinom.

Gruba/oštra kosa


Problemi sa kojima se najveći broj žena sa grubom i oštrom kosom susreće su pucanje i suhoća. Potrebni su vam šampon i regenerator koji omekšavaju i hidratiziraju kosu.

Na listi sastojka tražite silikone i prirodna ulja, kao što je kokosovo ulje koje može ublažiti suhoću. Gruboj i oštroj kosi potrebna je intenzivna hidratacija pa jednom sedmično koristite hidratizirajuću masku. Kako se “stanje” bude poboljšavalo, masku koristite dva puta mjesečno i, na kraju, jednom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info