9 stvari koje žene sa čistom kućom rade svaki dan

0

Da li se nekada dogodilo da vam se iznenada najave gosti, a kuća je u haosu? Ili ste uništili kauč sokom od jagoda, jer niste na vrijeme odreagovali?

Kako biste u budućnosti spriječili da vam se takve stvari dešavaju, saznajte kojih to devet navika imaju žene čija je kuća uvijek besprijekorno čista.

Spremaju krevet odmah nakon buđenja


Prije nego što napustite kuću (ili još bolje, spavaću sobu), pospremite krevet. Ako ste u žurbi, zategnite jorgan preko jastuka tako da vizuelno stvorite uredan izgled.

Na ovaj način ćete unijeti red u spavaću sobu što će vam dati energiju da uspješno obavite sve dnevne obaveze.

Svako jutro isprazne mašinu za suđe


Ispraznite mašinu za pranje suđa prije nego što se počnete spremati za izlazak iz kuće. Ako ovo uradite odmah ujutro, lakše će vam biti uveče kada budete pospremali suđe od večere.

Svakodnevno peru veš


Redovnim pranjem veša spriječićete nagomilavanje te više nikada nećete ostati bez čistog veša. Ako živite u velikoj porodici, najbolje bi bilo da ga perete svakodnevno.

Međutim, ako živite sami, dovoljno je da mašinu uključujete dva do tri puta sedmično.

Koriste korpice kako bi bolje organizovale stvari


Ako vam se teško odvojiti od raznih sitnica, svuda po kući stavite preslatke korpice ili kutije. Na ovaj način ćete i dalje čuvati omiljene stvari, a kuća neće izgledati neuredno.

One ne odugovlače


Ako ste primili paket, odmah ga otvorite i bacite kutiju. Ako se desi da nešto prospete ili se isflekate, istog trenutka riješite problem. Zapamtite: što duže čekate, kasnije će vam biti teže da riješite problem.

Sklanjaju odjeću odmah nakon skidanja


Nakon napornog dana najlakše je skinuti odjeću ostaviti je na stolicama, podu… Međutim, uredne žene će, uprkos umoru, odvojiti nekoliko minuta da je slože i odlože u ormar (ili ubace u mašinu za veš).

Zahvaljujući ovoj navici, vaš životni prostor će uvijek biti čist, a odjeća će duže trajati.

One čiste…odmah


U velikoj mjeri ćete smanjiti kućne poslove, ali i nered, ako odmah očistite za sobom. Ako očistite dasku za sječenje dok se kuhaju makarone ili operete suđe dok se peče krompir, sve će biti uredno i složeno prije nego što poslužite večeru.

Ne idu na spavanje, a da prethodno ne očiste kuhinju


Suprotstavite se nagonu da odmah nakon večere  odete u krevet. Operite suđe, obrišite radnu površinu i iznesite smeće kako bi vam lakše bilo kada se probudite.

Takođe, spriječićete i širenje neugodnog mirisa koji bi se sigurno pojavio zbog nereda u kuhinji.

One planiraju unaprijed


Bilo da se radi o odabiru odjeće za sutradan ili pravljenju spiska za kupovinu namirnica, dobro je da to uradite dan prije.

Na ovaj način ćete se mnogo bolje organizovati te imati više slobodnog vremena i energije za dan koji vam predstoji.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info