5 najčešćih uzroka vaginalnog bola

0

Za razliku od dijagnostikovanja, recimo, visokog holesterola, identifikovanje uzroka vaginalnog bola nije uvijek jednostavno.

Sljedećih pet uzroka su najčešći, a saznajte i šta trebate uraditi ukoliko se suočite sa nekim od njih.

Genitalni herpes


Niko ne želi vjerovati da je “dobio” polno prenosivu bolest, ali istraživanja pokazuju da je svaka šesta osoba dobije u nekom razdoblju svog života. Vidljivi plikovi i intenzivni bol prate ovo polno prenosivo oboljenje. Ukoliko primijetite izraslinu ili plik, hitno se obratite ginekologu. Iako lijek za vaginalni herpes ne postoji, određeni lijekovi pomažu da se smanji frekvencija izbijanja i ublaži bol.

Gljivične infekcije


Iako, same po sebi, ne zadaju bol, gljivične infekcije mogu uticati na svrab i suhoću vagine, što neke žene tumače kao bol. Ukoliko je ovo prvi put da se suočavate sa ovim stanjem, obratite se ginekologu. U suprotnom, farmaceut vam može preporučiti lijekove ili kremu kako biste se riješili gljivične infekcije.

Vaginalna suvoća


Možda mislite da je ovo problem s kojim se susreću samo žene u post-menopauzi, ali to nije tako. “Zahvaljujući” kontracepcijskim pilulama sa niskim sadržajem estrogena, mnoge žene suočavaju se sa ovim problemom koji polni odnos može učiniti neprijatnim pa čak i bolnim. U takvim slučajevima najbolje je da se obratite ginekologu, jer je ovaj problem lako rješiv pomoću krema ili kontracepcijskih pilula sa višim sadržajem estrogena.

Endometrioza ili karlična upalna bolest


Ukoliko imate bol tokom odnosa ili tokom mjesečnice, ti simptomi mogu biti znak endometrioze (kada tkivo koje oblaže matericu raste na drugim mjestima) ili karlične upalne bolesti (infekcija ženskih reproduktivnih organa). Nakon pregleda karlice i ultrazvuka, kako bi se utvrdilo o kojem oboljenju je riječ, možete biti podvrgnuti tretmanu lijekovima protiv bolova i hormonskoj terapiji.

Vulvodinija


Oko 9% žena osjetiće ovaj bol tokom nekog perioda njihovog života (nelagoda prilikom polnog odnosa ili umetanja tampona). Kod nekih žena, bol je spontan i nije povezan sa odnosom ili dodirivanjem datog područja na bilo koji način. Ono što je misteriozno oko toga jeste da bol brzo dođe i brzo prolazi. Nakon dijagnostikovanja vulvodinije, on se najčešće tretira lijekovima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info