3 hormona koja sabotiraju mršavljenje

0

Možete li se poistovijetiti sa bilo čim od sljedećeg:

  • Pratim sva “pravila”, ali i dalje ne mogu smršati.
  • Starim i metabolizam mi postaje sporiji.
  • To je genetika. Ne mogu ništa uraditi po tom pitanju.
  • Možda trebam prihvatiti da sam “debela” i baciti odjeću koju sam nosila kada sam bila mršava.
  • Nutricionističke strategije koje funkcionišu kod drugih ne funkcionišu i kod mene.
  • Izgubim dva kilograma i onda dobijem pet!

Ovo su samo neke od izjava koje možete veoma često čuti od žena koje pokušavaju da eliminišu suvišne kilograme. Međutim, veoma rijetke poznaju jednu ključnu tajnu: razlog zbog kojeg ne dolazi do mršavljenja (iako se pridržavate svih pravila) zapravo je u vašim hormonima. Kada je riječ o ženama i tjelesnoj težini, hormoni mogu učiniti mršavljenje veoma izazovnim (ako ne i nemogućim) ukoliko nisu u ravnoteži.

Sljedeća tri hormona najčešći su krivci kada je riječ o teškoćama sa mršavljenjem.

Estrogen


Estrogen je ženski hormon koji ženama daje grudi i bokove te održava zglobove “podmazanima”. Muškarci ga isto imaju, ali u mnogo manjoj mjeri. I žene i muškarci mogu biti pod rizikom od prevelike količine estrogena u organizmu. Sljedeća aktivnost vam može pomoći da smanjite nivo estrogena i počnete da mršavite: svkodnevno jedite pola kilograma svježeg povrća. Vlakna iz povrća pomoći će u izlučivanju estrogena pa on neće više biti u stanju da cirkuliše vašim tijelom.

Dakle, trebali biste unijeti oko 35 do 45 grama vlakana. Unosite ih polagano: prvi dan unesite pet grama pa povećavajte svaki dan po pet dok ne dostignete 45 grama (na taj način ćete izbjeći pojavu nadutosti i gasova).

Insulin


Kada ste gojazni, insulin postaje neuravnotežen, a vaše ćelije postaju otporne na njega, odnosno one jednostavno “otupljuju” na njegovo djelovanje. Kao rezultat, dolazi do skakanja i padanja šećera u krvi te skladištenja masnih naslaga, jer je vaš regulator glukoze “pokvaren”.

Postoji nekoliko načina da insulin vratite u ravnotežu, a jedan od najbooljih je konzumiranje filtrirane vode sa jabukovim sirćetom. Nedavna istraživanja pokazala su da dvije kašike jabukovog sirćeta prije obroka koji se uglavnom sastoji od ugljenih hidrata značajno smanjuje nivo glukoze u krvi kod osoba sa insulinskom rezistencijom.

Kortizol


On se proizvodi kao odgovor na stres. Hormoni stresa, tokom vremena, mogu napraviti pravu štetu u organizmu te uticati na skaldištenje masnih naslaga – posebno u području struka. Visok nivo kortizola povezuje se i sa depresijom, prejedanjem i prečestim konzumiranjem slatkiša. Rezultat? Debljanje.

Kako staviti kortizol pod kontolu? Što češće se bavite fizičkim aktivnostima (bilo bi idealno da svakodnevno odvojite pola sata na trčanje, brzo hodanje, plivanje ili neku drugu aerobnu aktivnost).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info