Uvijek lijepa: 15 trikova sušenja kose za božansku frizuru

0

Lijepa i njegovana kosa je preduslov za dobar izgled svake dame. Bez obzira na tip ili dužinu kose, postoje pravila kojih biste se trebali držati. Naučite koji je to petnaest pravila koje trebate slijediti kako bi vaša kosa uvijek fenomenalno izgledala.

 • Osušite je na prirodan način. Prije nego što krenete sa feniranjem, dobro bi bilo da kosu ostavite da se osuši na prirodan način. Na ovaj način će manje biti izložena toploti iz fena, što znači da će biti manje naelektrisana i imaće više sjaja.
 • Odstranite višak vode papirnim ubrusom. Prije nego što počnete sa sušenjem, korijen kose posušite sa par papirnih ubrusa. Oni su mnogo nježniji od peškira, tako da kosa neće izgledati oštećeno nakon feniranja.
 • Peškir za kosu od mikrofibera. Ovaj proizvod ima sposobnost da osuši vašu kosu, a da je pri tome ne zapetlja ili naelektriše. Nakon što ga skinete, kosu protresite rukama i uživajte u gustoj kosi sa mnogo volumena.

 • Prirodni zalizak. Preuzmite kontrolu nad tim tvdoglavim zaliskom koji vam već godinama određuje oblik frizure. Na vlažnu kosu nanesite pjenu te je fenirajte u suprotnom smjeru od smjera rasta dlake. Nakon što je osušite, zalizak će nestati te ćete moći kosu da stilizujete baš onako kako želite.
 • Valoviti izgled kose. Djelimično osušenu kosu “neobavezno“ umotajte te ja tako osušite fenom. Nakon što je kosa potpuno suha, pustite je. Protresite kosu rukama i dobićete super valoviti izgled kose.
 • Difuzor za kovrdžavu kosu. Za dame sa kovrdžavom kosom, idealan način sušenja kose jeste uz pomoć difuzora. To je nastavak koji se stavlja na fen i služi za očuvanje strukture kose i ravnomjerno raspoređivanje toplote iz fena.

 • Stilizovanje kose uz pomoć hladnog vazduha iz fena. Vrući vazduh je za sušenje i oblikovanje. Dugme za hladni vazduh je za davanje sjaja kosi te njeno konačno stilizovanje.
 • Sušenje iz dva puta. Ako za sušenje kose koristite fen, uvijek kosu sušite iz dva puta. Naime, može se desiti da pomislite da je suha, a nakon minut, dva, ona se podigne, jer je još uvijek vlažna. Zato, i kada pomislite da je kosa u potpunosti suha, pričekajte desetak minuta, te dodatno prisušite.
 • Kosu sušite od korijena prema vrhovima kose. Ako poštujete ovo pravilo, vaša kosa će uvijek biti lijepo i uredno osušena. Ako želite da dobijete na volumenu, kosu fenirajte prema gore, a za potpuno ravnu kosu, četkom “vucite“ na dole, prema ramenima.

 • Šuplja četka za feniranje. Zahvaljujući strukturi ove četke, više vazduha prolazi kroz nju te kosa automatski dobija na volumenu.
 • Podijelite kosu u više dijelova. Ako kosu podijelite prije feniranje, imaćete bolju kontrolu nad sušenjem, ali i nad stilizovanjem. Kosu uvijek sušite od donjeg dijela prema vrhu.
 • Pomijerajte fen. Niste u pravu ako mislite da ćete brže osušiti kosu ako fen ne pomijerate prilikom sušenja. Fen morate pomijerati, jer ako ga predugo držite na jednom mjestu, oštetićete kosu.

 • “Morske lokne“. Kosu pošpricajte vodom u koju ste dodali malo morske soli, smotajte je u punđu i osušite fenom. Ostavite bar još sat vremena da se osuši na prirodan način. Prije nego što krenete u provod, pustite kosu, te je stilizujte prstima. Imaćete neodoljivu kosu koja će mamiti poglede suprotnog pola.
 • Koristite prste prilikom feniranja. Umjesto četke, prstima oblikujte kosu prilikom sušenja. Na ovaj način ćete je “natjerati” da ide u pravcu koji vama najviše odgovara. Ako kosu “tjerate” prema nazad, dobićete nevjerovatni volumen.
 • Dodajte volumen tankoj kosi. Ako imate tanku dlaku, sigurno znate koliko je teško da takvoj kosi dodate volumen. Ali, vjerovali ili ne, ipak postoji način. Kosu prebacite preko glave pa je djelimično osušite. Nakon toga, podignite glavu te kosu isfenirajte na uobičajen način. Bićete oduševljeni volumenom koji je vaša kosa odjednom dobila.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info