10 stvari koje svaka veoma osjetljiva osoba treba da zapamti

0

Osjetljivost pojačava, bukvalno, sve te može uticati da svijet u kojem živite postane prilično nepodnošljiva sredina. Veoma osjetljive osobe (istraživanja procjenjuju da je riječ o 20% svjetske populacije) u suštini više osjećaju od drugih i to od čulnih stimulanasa do emocija drugih ljudi. Problem je u tome što one to ne samo da osjećaju nego i proživljavaju. Međutim, bitno je shvatiti da ovdje nije riječ o “mani” karaktera. Ukoliko ste i vi veoma osjetljiva osoba, trebalo bi da zapamtite sljedećih deset stvari koje vam mogu veoma olakšati život.

  • Vještački stimulansi na vas imaju intenzivniji uticaj. A to znači sve: od kofeina preko šećera do nikotina.
  • Lijekovi i alkohol mogu biti primamljivi. Osjetljivost može biti nevjerovatno bolna, a lijekovi i alkohol mogu pomoći da se “umrtve” osjećaji. Ipak, bilo bi i više nego dobro da ih izbjegavate – sigurno ne želite postati zavisni od njih ili da oštetite jetru, zar ne?
  • U dobrom ste društvu. Mnogobrojni svjetski naučnici, umjetnici, mislioci i pisci bili su veoma osjetljive osobe.
  • Biti introvertan je u redu. Nisu sve veoma osjetljive osobe introvertne, ali veliki broj njih jeste. Svijet uzima svoj danak, a samoća introvertnim osobama pomaže da obnove energiju. Iako se ekstrovertnost više cijeni, zapravo vas to ne bi trebalo brinuti – budite ono što jeste!
  • Pazite da se ne opteretite previše. U svijetu u kojem je obavljanje više zadataka istovremeno sasvim uobičajena pojava, veoma osjetljivim osobama veoma je lako da se preopterete. To se može izbjeći, ukoliko se pobrinete da poštujete svoje potrebe. Težite ka zdravom, uravnoteženom načinu života.

  • Okruženje je veoma važno. Buku i gužvu najbolje je izbjegavati, barem u vašem “dvorištu” odnosno kad god je to moguće. Bilo bi poželjno da što češće boravite u prirodi.
  • Pažljivo sa medijima. Agresivnost i negativnost mogu napraviti pravu emocionalnu pustoš kod veoma osjetljivih osoba. Izbjegavajte televizijske programe u kojima preovladava nasilje. Internet i društveni mediji takođe mogu biti opasni po vas pa budite pažljivi. Pokušajte se držati onoga što je pozitivno i poticajno.
  • Empatija je fenomenalna kvaliteta. Naravno, veoma je bolno kada osjećate patnju drugih ljudi, ali to vam omogućava i da pružite svoj uvid u situaciju. Razmišljajte o vašoj empatiji kao veoma snažnoj moći te je koristite u dobre svrhe.
  • Imate kapacitet za neograničenu radost. Ako stvari osjećate više akutno, to se odnosi na sve emocije – i dobre i loše. To znači da ste sposobni da doživite neograničenu radost i sreću. Super, zar ne?
  • S vama je sve u redu. Veoma osjetljive osobe ne započinju konflikte, ratove, nasilje ili iskorištavanje. S vama je sve u redu. Ne brinite.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info