7 loših navika koje imaju poguban uticaj na vaš izgled

0

Možda niste ni svjesni da neke od svakodnevnih navika uništavaju vaše lice i kosu te čine da izgledate starije. Saznajte kojih se to sedam loših navika pod hitno morate riješiti.

 

Umotavate mokru kosu u peškir


Šampon i regenerator za jačanje kose neće odraditi svoj posao ako kosu odmah umotate u peškir. Mokra kosa je veoma osjetljiva te se lako može oštetiti. Ako je trljate peškirom ili previše češljate, budite sigurni da ćete je u potpunosti oštetiti te će izgledati iskrzano i naelektrisano kada se osuši.

Rješenje: Nakon što je operete, dio po dio kose lagano iscijedite r ukama ili koristeći nježniji peškir. Najbolje bi bilo da koristite pamučnu majicu, jer je ona mnogo nježnija od peškira te je neće oštetiti. Ako je kosa zamršena nakon pranja, nanesite regenerator te je nježno raščešljajte  češljom sa širokim zupcima, jer on neće oštetiti kutikulu kose.
 

Jutarnje umivanje


Upotreba sapuna i pilinga sa jakim formulama prilikom jutarnjeg umivanja donijeće više štete nego koristi. Naime, na taj način ćete ukloniti prirodno ulje sa lica, koje ga štiti. Lice detaljno operite uveče, prije spavanja, jer se koža ionako obnavlja preko noći. Takođe, na taj način ćete joj vratiti neutralnu PH vrijednost te pojačati proizvodnju kolagena.

Rješenje: Kako bi koža ujutro izgledala svježe i njegovano, umijte se hladnom vodom te nanesite hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom od sunca.
 

Često radite piling


Nakon svakog pilinga koža će izgledati predivno te će biti veoma nježna kada je dodirnete. Međutim, prečestim pilingom ćete ukloniti površinski sloj kože koji je zaštićuje te će biti suha i sklona iritacijama.

Rješenje: Idealno bi bilo kada biste piling radili jednom do dva puta sedmično. Ako imate masnu kožu, onda samo jednom sedmično, jer biste mogli izazvati kontraefekat. Koristite proizvode na bazi glikolne ili salicilne kiseline. Piling na bazi enzima je takođe efikasan. Ne zaboravite da tijelo masirate četkom ili sunđerom za piling, ali vodite računa da budete nježni kako ne biste izazvali crvenilo na koži.
 

“Pumpate“ maskaru


Pomijeranje četkice gore-dole skraćuje njen životni vijek, jer na taj način vazduh ulazi u tubu i maskara se brže suši. Takođe, stvarate savršene uslove za razmnožavanje bakterija.

Rješenje: Prije nego što izvadite štapić, nježno ga zarotirajte unutar tube kako biste što manje vazduha pustili unutar nje. Dobićete sasvim dovoljnu količinu proizvoda na četkici, a nećete narušiti rok trajanja maskare.
 

Koristite previše različitih proizvoda za njegu lica


Možete imati čitav arsenal proizvoda za uljepšavanje, ali imajte u vidu da postoji mogućnost da se neki od njih međusobno ne slažu. Moguće je da se sastojci u pojedinim proizvodima “bore“ protiv sastojaka u drugim, što može izazvati infekcije na koži. Primjera radi, nikada ne koristite proizvode koji sadrže Retinol A (vitamin zaslužan za zatezanje lica i uklanjanje bora) u kombinaciji sa benzil peroksidom (antibakterijski proizvod za uklanjanje bubuljica), jer njihova kombinacija neće proizvesti željeni efekat.

Rješenje: Ne pretrpavajte police proizvodima za njegu i uljepšavanje. Najvažnije je da imate nježno sredstvo za čišćenje lica, hidratantnu ili kremu sa vitaminom A, kao i kremu sa zaštitnim faktorom ili sa antioksidantnim svojstvima.
 

Zaboravljate na vrat


Da li i vi prilikom nanošenja hidratantne ili kreme za sunčanje u potpunosti zaboravite na vrat? To je velika greška, jer je i njemu potrebna jednaka zaštita kao i licu. Isto tako, morate da imate u vidu da ne postoji nijedan dio kože na vašem tijelu koji je otporan na opekotine od sunca kao ni na rak kože.

Rješenje: Nakon što nanesete odgovarajući proizvod na lice, nanesite ga i na vrat krenuvši od donjeg dijela ka gore. Na ovaj način ćete u potpunosti prekriti kožu vrata, ali i spriječiti nastanak podbradka. Proizvode koji u sebi sadrže salicilnu ili glikolnu kiselinu te vitamin A, nikada ne nanosite na vrat. Koža na vratu ne sadrži istu količinu lojnih žlijezda kao lice zbog čega je ona mnogo nježnija i podložnija iritacijama.
 

Prečesto koristite slamku


Nije baš toliko loše to što koristite slamku prilikom konzumiranja kafe, čaja i soka, jer ćete na taj način izbjeći stvaranje mrlja na biserno bijelim zubima. Međutim, prečestim korištenjem možete napraviti trajni problem. Naime, stalnim povlačenjem tečnosti iz slamke stvaraju se sitne bore oko usana.

Rješenje: I dalje koristite slamku, ali tako što ćete usne postaviti malo u stranu (ne direktno) i pokušati da se ne mrštite prilikom povlačenja tečnosti kroz slamku.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info