Motivišemo učenike da istražuju koristeći naučeno kroz Škole 2.0

0

Već smo imali ideju da radimo školski sajt tako da nam se ovaj projekat odlično uklopio u realizaciju te ideje. Razgovarala sam sa nastavnicima koji bi mogli biti koordinatori projekta, tako da se jedan od njih dobrovoljno prijavio i izrazio želju da okupi tim djece sa kojima će uraditi projekat, kaže Jelena Čančar, direktorica Osnovne škole “Sveti Sava” iz Foče o učešću ove obrazovne ustanove u projektu Škole 2.0, koji je pokrenula kompanija m:tel.

Riječ je o projektu koji omogućuje osnovcima širom BiH da besplatno kreiraju zvanični sajt svoje škole, te u tom procesu savladaju IT vještine koje su danas neophodne u mnogim sferama društva. Sa druge strane, m:tel svim prijavljenim škola poklanja i besplatan domen i hosting, i to na period od dvije godine.

Čančar kaže da OŠ “Sveti Sava” ranije nije imala priliku da se susretne sa nekim sličnim projektom, te to znači mnogo za školu, jer će se putem sajta promovisati mnogobrojne školske aktivnosti, pružati informacije o školi svim zainteresovanim i slično.

Skole 2.0 - Jelena Cancar“Što se tiče učenika, njima je svaka vrsta edukacije kada je u pitanju savremena tehnologija i praktična primjena naučenog više nego dobrodošla. Kod njih se stvara veći osjećaj pripadnosti školi kada sami rade na njenoj promociji, a svakako su naučili nove stvari i stekli vještine za budući rad na sličnim projektima”, ističe Čančar i dodaje da će neki učenici možda razmisliti i o svom budućem zanimanju, pa možda u budućnosti dobijemo nekog web dizajnera koga je upravo projekat Škole 2.0 usmjerio u tom pravcu.

Kada su infromacione tehnologije u pitanju, iz ove škole smatraju da je to neizostavan dio obrazovanja danas i da se učenicima mora omogućiti maksimalno informatičko opismenjavanje u školi, ali i primjena znanja putem ovakvih i sličnih projekata.

“Naša škola se trudi da učenici u nastavi, ali i u sekcijama, što više koristi informacione tehnologije jer želimo da ih pripremimo za budućnost, svjesni da je ova vrsta znanja neizostavni dio većine budućih zanimanja”, ističe Čančar.

Skole 2.0 - Dogovor oko izrade sajtaIstiče da se u ovoj školi trude da djecu uključe u što veći broj projekata i aktivnosti, kako bi razvijali svoje vještine i da bi im dali mogućnost da sami izaberu čime se žele baviti u životu nakon što im nastavnici i pedagozi pruže mogućnost da upoznaju širok spektar različitih oblasti.

“Očekujemo da se proširi krug djece koja će uređivati školski sajt, da ih motivišemo da istražuju, sami kreiraju sajtove – možda svog razreda ili sekcije, da postanu pravi promoteri svoje škole, ali i grada, pa i cijele zemlje, koristeći naučeno kroz ovaj projekat”, kaže direktorica o očekivanjima od projekta Škole 2.0.

Za najbolje škole, odnosno, najbolje kreirane sajtove, m:tel je pripremio i nagrade, ali to nije u fokusu ovog školskog tima.

“Trudimo se da nagrada nikada ne bude njihov glavni motiv za učešće u aktivnostima, ali naravno da bi se radovali ako bi bili nagrađeni za svoj trud”, zaključuje Čančar.

m:tel – imate prijatelje!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info