4 situacije u kojima je psovanje poželjno

0

Psovanje je odlika nekulturnih osoba i zaista, ako ikako možete, zadržite tu psovku u sebi. S druge strane, istraživanja pokazuju da postoje situacije kada je prihvatljivo, čak i “zdravije”, da psovke izbacite iz sebe umjesto da ih zadržavate. Evo i koje su to.

 

Kada vas boli

Istraživanja pokazuju da psovanje može povećati toleranciju na bol. Istraživanje u kojem je učestvovalo preko hiljadu osoba u kojem su ispitanici bili upućeni da urone ruku u kantu ledene vode i da je zadrže što je duže moguće. Kada su ispitanici ponavljali psovku po njihovom izboru bili su u stanju da ruku zadrže u ledenoj vodi 140 sekundi u poređenju sa samo 70 sekundi kada nisu psovali.

 

Kada ste ljuti

Sve dok vaše riječi nisu nekome upućene, psovanje može biti katarzično. Upotreba psovki može vas osloboditi od osjećaja bijesa, ljutnje ili frustracije.

 

Kada se osjećate bespomoćno

Zbog psovanja imate osjećaj da stvari držite pod kontrolom, čak i kada to nije slučaj. To može “povećati samopouzdanje i samopoštovanje te pružiti podstrek za dalje korektivne mjere koje treba poduzeti”, navode psiholozi.

 

Kada ste na čekanju

Ukoliko vas frustrira automatski govor prilikom zvanja određenih servisa ili ako ne možete više ni sekundu podnijeti muziku iz slušalice koja se najčešće dešava kada vas operater stavi “na čekanje”, pokušajte sa, hm, psovanjem. Osim što će vam pomoći da imate osjećaj da vladate situacijom, većina sistema je programirana da “prepozna” psovke te će vas zbog toga brže povezati sa pravom osobom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info