5 najčešćih problema sa kosom (i kako ih riješiti)

0

Divan je osjećaj imati lijepu i zdravu kosu. Ali, to vam nekada jednostavno ne polazi za rukom. Suha, tanka ili masna kosa samo su neki od problema s kojima se možda i vi svakodnevno susrećete.

Najvažnije je da utvrdite problem te pronađete najefikasniji način da ga otklonite. Donosimo pet najčešćih problema te način na koji da ih riješite.

Previše mekana kosa


Nikada nemojte miješati mekanu i tanku kosu – to su potpuno različite stvari. Ako se desi da vaša kosa odjednom postane vidljivo tanja, posjetite doktora. U slučaju da je po prirodi veoma mekana, u šamponu za suho pranje kose je spas. Šampon dobro umasirajte u korijen kose, a zatim nanesite i na ostatak.

Na ovaj način ćete povećati volumen, a istovremeno, kosa će izgledati svježe i njegovano. Takođe, u ishranu dodajte kapsule biotina (vitamin H) koji je zaslužan za slanje hranjivih materija u kosu, kožu i nokte.

Masna kosa


Svakodnevno se borite sa masnom kosom? Postoji brzo rješenje: šampon za suho pranje kose. Ovaj šampon će upiti višak masnoće sa kose te ćete redovnom upotrebom zauvijek riješiti ovaj problem.

Perut


Perut predstavlja čest i “uporan“ problem. Ona nastaje kao rezultat pretjeranog korištenja preparata za kosu ili ako imate pretjerano suhu ili masnu kožu. Najbolji način da riješite ovaj problem je da koristite medicinski šampon protiv peruti.

Ali ni u kom slučaju nemojte pretjerivati, jer ćete izazvati kontraefekat. Umjesto toga naizmjenično koristite šampon protiv peruti i neki blagi sa hidratantnim dejstvom. Takođe, veoma efikasan (ako ne i najefikasniji) šampon protiv peruti možete napraviti i sami, a potrebna u vam svega dva sastojka! Ovdje pogledajte i kako.

Suha kosa


Suhu kosu, baš kao i kožu, treba redovno hraniti i hidratizirati. Suha kosa najčešće nastaje zbog prevelike izloženosti suncu, vjetru i suhom vazduhu.

Takođe, pretjeranim farbanjem i korištenjem jakih tableta uništićete prirodnu strukturu kose. Najbolji rezultat ćete postići redovnim korištenjem hidratantnih šampona i regeneratora za kosu.

Ravna i “beživotna“ kosa


Vrući vikleri su najbrže rješenje za ravnu kosu koja je izgubila svoj volumen. Operite kosu te je, prebačenu preko glave, osušite fenom. Viklere prokuhajte u vodi te ih stavite (još uvijek vruće) na kosu.

Obavezno koristite neki od proizvoda za zaštitu od toplote. Nakon tridesetak minuta (ili duže, ako imate vremena) skinite viklere te prstima lagano prođite kroz kosu. Nakon što napravite frizuru, na kosu nanesite malo laka za kosu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info