8 znakova zlostavljanja u vezi koje ne smijete ignorisati

0

Psihološka okrutnost, iako se najčešće opravdava, veoma je bolna te je veom često kapija fizičkim napadima. U većini slučajeva, prvi znaci iskorištavanja u vezi toliko su suptilni da se najčešće previde ili opravdavaju.

Osobe koje imaju tendenciju da manipulišu obično koriste veoma lukave, čak i podsvjesne, taktike da bi preuzele kontrolu nad osobama koje ugrožavaju. Zapamtite: za sljedeće načine ponašanja nema opravdanja.

Prijetnje


Omiljeno sredstvo antagonista su prijetnje: prijetnje da će vas ostaviti, da će povrijediti sebe (ili vas) ili da će se baviti ilegalnim ili štetnim aktivnostima. U većini slučajeva, ovakve vrste prijetnji su ono što nazivamo “praznim prijetnjama”, a čije korištenje ima za cilj manipulisanje žrtvom.

U ovom trenutku, čak iako nije bilo fizičkog nasilja, ovakvo ponašanje se može lako “provući” kao mana ličnosti zlostavljača. To je greška koju veoma veliki broj žena pravi, jer negiranje problema često eskalira u sukob.

Zastrašivanje


Namjerno izazivanje straha – bilo riječima ili djelima – vrsta je zlostavljanja. To može uključivati eksplicitnija djela zastrašivanja, kao što su razbijanje stvari ili povređivanje kućnih ljubimaca ili drugih stvari/ljudi u blizini. Iako možda češće, takvo ponašanje često je “uvijeno” u manje eksplicitno ponašanje zastrašivanja, kao što je pokušavanje kontrolisanja ili dominiranja situacije.

Ovaj pristup dominacije često se pogrešno uzima kao “preuzimanje odgovornosti”, jer antagonista postaje donosilac odluka. Barem u početku, ovaj način kontolišućeg ponašanja može izgledati oslobađajuće žrtvama, ali često dovodi do začaranog kruga manipulacije.

Vrijeđanje i ponižavanje


Ova kategorija je široka te obuhvata većinu načina ponašanja sa ove liste. Važno je obratiti pažnju na čak najprostije pojave emocionalnog zlostavljanja: nazivanje pogrdnim imenima, vrijeđanje, ponižavanje, izazivanje krivice, zastrašivanje.

Kod pojedinaca koji zahtijevaju totalnu dominaciju u vezama, njihov cilj je da učine partnera da izgleda “manje vrijednim” te su ponižavanje i vrijeđanje način da se umanje sam značaj i samopoštovanje partnera. Nakon nekog vremena, žrtve usvajaju tu negativnost vjerujući da je možda to sve što zaslužuju.

Izolacija od porodice i prijatelja


Iako veze uključuju više od jedne osobe, one često mogu postati veoma usamljene. Ovo je često rezultat izolacije koje jedan ili oba partnera nameću u vezi. U slučaju zlostavljanja u vezi, zlostavljač može pokušati da kontroliše druge veze i aktivnosti svog partnera ili može koristiti ljubomoru kao sredstvo odvraćanja od određenih načina ponašanja.

Veoma često, zlostavljač polako počinje da izoluje svog partnera od njegove porodice i prijatelja te na taj način obezbjeđuje vezu bez posmatrača koji bi ukazali na uznemirujuću dinamiku odnosa.

Oslanjanje na poricanje i nametanje krivice


Kada im se ukaže na zlostavljačko ponašanje, zlostavljači često ispoljavaju još uvredljiviji način ponašanja koji najčešće uključuje poricanje inicijalnog zlostavljanja.

Oni često odbijaju takve opužbe kroz smijeh tvrdeći kako to “nije ništa važno” ili odbijaju da priznaju da se zlostavljanje uopšte desilo. Oni čak mogu kriviti i samu žtrvu za svoje agresivno ponašanje.

Korištenje djece protiv partnera


U slučaju parova koji imaju djecu, zlostavljanje može postati još komplikovanije. Zlostavljač može koristiti djecu kao još jedan način manipulacije, prijetnjama da će “zadržati” djecu, suprotstavljajući djecu protiv žrtve ili nametanjem osjećaja krivice žrtvi kako bi ona ostala u vezi “zbog djece”.

Djeca ponavljaju ono što čuju od roditelja, često i ne shvatajući šta govore. Ovo može biti posebno problematično kada se zlostavljač suprotstavlja ili vrijeđa žrtvu pred djecom. To je veoma štetno, jer dolazi do komuniciranja negativnih misli o žrtvi direktno ka njenoj djeci.

Korištenje novca protiv žrtve


Ovo može imati različite oblike, ali se najčešće “vrti” oko zlostavljača koji žrtvi ne dozvoljava njenu finansijsku slobodu. Kako? Nedozvoljavanjem zasnivanja radnog odnosa, sakrivanjem finansija ili ograničavanjem “džeparca”. Vi i vaš partner ste tim i zbog toga trebate imati jednaka prava vezana za vašu finansijsku situaciju.

Ograničavanje nezavisnosti


Ukoliko vaš partner donosi sve odluke, bez uzimanja u obzir vaših zamisli i ideja, on vas zlostavlja ograničavanjem vaše samostalnosti. Ni u jednom trenutku, nijedna osoba se ne bi trebala osjećati kao da partner namjerno potkopava vezu. Kako bi veza funkcionisala, svaka osoba se mora osjećati jednako važno, bitno i poštovano.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info