5 situacija u kojima trebate držati usta zatvorenim

0

Postoje mnogobrojne situacije u kojima može biti prilično teško da nekome ne “odgovorite”. Ipak, u napetim, problematičnim okolnostima nema baš mnogo smisla da odgovarate odnosno da impulsivno reagujete.

Potreban je trenutak ili dva da razmislite o tome da li vaša trenutna reakcija, ukoliko je ispoljite, situaciju poboljšava ili pogoršava.

U sljedećih pet slučajeva najbolje bi bilo da ne reagujete (barem ne odmah) na provokacije, uprkos iskušenju da to učinite. Ne odgovarajte drugoj osobi ako:

Ako će to uvrijediti nekoga, bez ikakve realne mogućnosti rješavanja situacije ili poboljšanja odnosa


Možda vam je iskreno stalo do te osobe ili vam je dati odnos veoma bitan (pragmatično ili na drugi način). Neki ljudi su ljubazni, odani i velika podrška, ali se mogu i veoma brzo uvrijediti i burno reagovati na kritike.

Ako će to povrijediti nečija osjećanja


Ukoliko želite da reagujete na način koji je taktičan, sigurno ne želite da samovoljno komentarišete kada neka druga osoba ima, recimo, dan “kada joj frizura ne valja”. Čak iako osoba konkretno zatraži mišljenje o njenoj frizuri, bilo bi dobro da ublažite odgovor i da se fokusirate na “dijelove” izgleda koji su prikladniji/zgodniji/privlačniji te da joj suptilno date do znanja da danas nije njen dan, bar što se tiče frizure.

Ako će vas to učiniti da izgledate odbrambeno, uskogrudo ili zajedljivo


Ako vam neko nudi konstruktivnu kritiku, može biti veoma važno da ego ostavite po strani i svjesno ocijenite legitimitet tačke gledišta te osobe. U takvim slučajevima, bolje je ne reći ništa, pažljivo slušati i tek onda dati odgovor (ako uopšte).

Ako će to samo dodatno pojačati nečiji bijes


Kada je neko suviše “raspaljen” da bi racionalno slušao ono što imate reći, tada je i beskorisno da bilo šta kažete. Svi odgovori će vjerovatno biti preuranjeni i služiće samo da bi se stvari pogoršale, jer će vjerovatno biti doživljeni kao prekidanje ili kao da ne slušate pažljivo.

U takvim slučajevima bitno je posvetiti svu pažnju sagovorniku i dati mu “slobode” da se u potpunosti izrazi. Tek tada sagovornik može biti otvoren da sasluša i vašu tačku gledišta.

Ako će to samo dodatno pojačati vaš bijes


Ako slijedite svoj impuls i napadnete osobu koja vas je uznemirila, to će samo pogoršati stvari. Emocije, ne samo bijes već i anksioznost i depresija, najbolje je “držati” na umjerenom nivou.

Kada one počnu da se zaista izražavaju, vaš sud može biti ozbiljno ugrožen te možete reagovati na način zbog kojeg ćete kasnije (vrlo vjerovatno) zažaliti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info