Zdravlje: Sve što trebate znati o cistama na jajnicima

0

Riječ “cista” može prizvati mnoštvo zastrašujućih misli, od izraslina veličine kuće do raka. Sasvim je razumljivo da ćete osjećati zabrinutost ukoliko ste otkrili da imate cistu na jajnicima.

Međutim, doktori ističu da su ciste na jajnicima mnogo češće i obično manje opasne od očekivanog. Dakle, šta cista na jajnicima zaista znači za vaše zdravlje? Donosimo osam činjenica.

Postoje velike šanse da ste ih imali


Ciste se kod većine žena razvijaju na mjesečnom nivou, sve do menopauze.

Nisu sve ciste iste


Postoje dva glavna tipa cisti jajnika: “funkcionalne” ciste koje se redovno javljaju i koje su uobičajene odnosno normalne i “patološke” ciste koje su abnormalne. Ciste na jajnicima mogu se razviti i usljed drugih oboljenja koja utiču na jajnike, kao što je endometrioza, ali ogromna većina cisti na jajnicima je “funkcionalna”.

Ne biste trebali automatski “poludjeti” ako saznate da imate cistu


Iako ciste na jajnicima zvuče zastrašujuće, one su obično bezopasne. Ove “vrećice” ispunjene tečnošću formiraju se na jajnicima ili u njima te najčešće nestaju same od sebe u roku od jednog do tri mjeseca.

Ipak, one mogu uticati na plodnost


To se dešava zbog toga što su jajovodi povezani sa jajnicima. Ukoliko je jajovod “abnormalan” zbog ciste, to može blokirati put jajašcu i spriječiti ga da bude oplođeno.

Možete je imati, a da to i ne znate


S obzirom da većina žena ne zna kada ima cistu na jajnicima, većina njih nema nikakve simptome. Međutim, neke žene mogu osjetiti tup ili oštar bol u predjelu karlice ili pritisak na strani na kojoj se cista nalazi.

Ako je imate, prilikom vježbanja možete osjetiti da nešto nije u redu


Žene koje imaju cistu na jajnicima obično osjećaju bol prilikom vježbanja i polnog odnosa, a bol se može prostirati i kroz noge. Međutim, to se može primijetiti i prilikom ovulacije i mjesečnice. Drugi simptomi uključuju nadutost stomačnih mišića, češće ili rjeđe mokrenje nego obično pa čak i mučninu i povraćanje.

Najčešće se otkriju na pregledu


S obzirom da su ciste na jajnicima uobičajena pojava, one se najčešće otkrivaju prilikom ginekološkog pregleda. Osjetljivost na određenom području obično je znak ginekologu da cista postoji. Ukoliko je to slučaj, radi se pregled ultrazvukom kako bi se utvrdila veličina i vrsta ciste. Naravno, žene koje imaju uporan bol u predjelu karlice ili donjen dijelu leđa trebale bi odmah posjetiti ginekologa, bez obzira na redovan pregled.

Čak iako je imate, liječnički tretman nije uvijek neophodan


Ciste na jajnicima obično se ne liječe, jer u najvećem broju slučajeva nestaju same od sebe. Međutim, ukoliko je na pregledu otkriveno da imate cistu na jajnicima, moraćete se podvrgnuti novom pregledu nakon par nedjelja, kako bi se ustanovilo “stanje”. Prilikom pucanja ciste, može se javiti oštar bol, mada to nije uvijek slučaj.

Hirurški zahvat je potreban u slučajevima ako cista ne nestane nakon više mjeseci, ako osjećate bol više mjeseci ili ukoliko nalazi ukazuju na mogućnost raka. Iako je većina cisti na jajnicima bezopasna i iako se ne liječe, ukoliko postoje simptomi, bilo bi veoma poželjno da prekontrolišete stanje, za svaki slučaj.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info