Četrdesete: Kako da pronađete savršen modni stil

0

Ušli ste u četrdesete i polako postajete svjesni da se nekih stvari iz ormara jednostavno morate riješiti. Koliko god da vam se neki modni trend dopada, morate uzeti u obzir godine te pokušati stvoriti sopstveni stil. Donosimo devet savjeta koji će vam pomoći da izaberete odgovarajuću odjeću za svoje godine te da izgradite stil koji će im u potpunosti odgovarati.

 

Ugledajte se na poznate dame

Obratite pažnju na modne stilove poznatih glumica, pjevačica i manekenki. Ove dame ne pokušavaju slijepo da prate modu, već kombinacijom stilova pronalaze ono što im najbolje odgovara. Pokušajte se ugledati na njih te i sami pronađite vlastiti stil.

 

Odbacite mladalačke stilove

Osnovna stvar prilikom izbora odjeće za dame iznad četrdeset godina je potpuno odbacivanje mladalačkog stila. Zaboravite na kratke topove i plitke pantalone, jer ćete nošenjem istih izgledati smiješno. Ali isto tako, nemojte ići iz krajnosti u krajnost te oblačiti bezlične haljine koje će u potpunosti sakriti vaše tijelo.

 

Izgledajte dostojanstveno

Odjeća ne bi trebala da ima obilje nabora i volana, ali i to ponekad može da bude korisno ako želite da naglasite ljepotu grudi, zategnute noge ili uzak struk. Prekratke suknje i haljine će izgledati vulgarno na ženama koje su prešle četrdesetu. Ne štedite na modnim detaljima poput marame, broša ili biserne ogrlice, jer će oni dodatno osvježiti vaš izgled.

 

Pronađite savršenu torbu

Moda vaše mladosti se sigurno značajno razlikuje od današnje. Ovo se odnosi i na izbor torbe. Nekada je važilo pravilo da torbica i cipele moraju biti iste boje. Ali danas to pravilo više ne važi. Prilikom izbora savršene torbe jedina stvar koju trebate imati u vidu je to da torba ne bude previše vrećasta niti prejakih boja. Sve ostalo dolazi u obzir.

 

Obratite pažnju na cipele

Naravno da nije potrebno da se u potpunosti odreknete visokih potpetica, ali ipak birajte one malo niže, sa stabilnom petom. Ako nosite veći broj cipela, izbjegavajte one sa špicastim vrhom, jer će vizuelno produžiti stopalo. Za vas su idealne cipele sa zaobljenim vrhom. Ako ste sitnije građe, pazite prilikom izbora visine potpetica. Sve iznad osam centimetara nije udobno te može izazvati pogrbljenost.

 

Nakit

Nakit je veoma važan dio vašeg stila. Modni stručnjaci smatraju da je najlakši način da privučete pažnju na sebe upravo nakit. Vodite računa da nije prevelik te da izgleda efektno i na najjednostavnijoj modnoj kombinaciji.

 

Organizujte neseser za šminku

Neophodno je da dobro pregledate svoj neseser sa šminkom. Obratite pažnju na rok trajanja te vrstu šminke koju imate. Vaš krajnji cilj je da izgledate elegantno i sofisticirano. Znači, zamijenite ruževe i sjenke jarkih boja pastelnim nijansama. Takođe, možda je vrijeme da zaboravite na plavu sjenku i maskare u boji.

 

Velike promjene

S godinama se vaše tijelo mijenja, tako da biste trebali promijeniti i modni stil. Birajte stvari koje odgovaraju vašem obliku tijela i koje odražavaju vašu ličnost. Čak i ako ste u zavidnoj formi i kondiciji, vaše tijelo se, uprkos tome, nepovratno fizički mijenja.

 

Birajte odjeću u svjetlijim nijansama

Modni stručnjaci savjetuju da je sada idealno vrijeme da odaberete odjeću u svjetlijim nijansama poput bež, blijedo ružičaste, bijele ili svijetlo plave boje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info