16 genijalnih savjeta o šminkanju koje svaka žena treba da zna

0

Svaka žena uvijek će željeti da izgleda lijepo i njegovano. Ali, ponekad, koliko god se trudili, to vam jednostavno neće poći za rukom. Problem je u navikama koje ste stekli tokom godina, a koje su, vrlo moguće, nepravilne. Donosimo šesnaest najčešćih grešaka koje pravite prilikom šminkanja te načine na koje ih možete ispraviti.

 

 • Ne testirajte puder na obrazima. Umjesto toga nanesite dvije do tri nijanse duž vilice, utrljajte te izaberite onu koja se potpuno stopila sa prirodnom bojom vašeg lica.
 • Ne nanosite puder pokretima prema gore. Puder uvijek nanosite “niz dlaku”, jer će na taj način djelovati mnogo prirodnije te će ga koža lica lakše upiti. Prilikom nanošenja koristite što mekšu četku ili spužvicu.
 • Ne koristite isti korektor za prekrivanje bubuljica i podočnjaka. Idealni korektor za prikrivanje podočnjaka treba da bude za nijansu svjetliji od boje kože. Ali, isti će dodatno naglasiti bubuljice. Umjesto toga izaberite tečni korektor koji u potpunosti odgovara boji vaše kože, jer će on savršeno prikriti sve nedostatke na licu.
 • Nikada ne koristite samo korektor kako biste prikrili ožiljke od bubuljica, jer on sam nije dovoljan. Umjesto toga nanesite tečni puder, zatim korektor te završite sa puderom u prahu. Na ovaj način lice će imati besprijekoran izgled.

 

 • Na područje ispod očiju ne nanosite korektor u vidu polumjeseca. Umjesto toga, nacrtajte trougao koji će osvijetliti i uljepšati kompletno lice.
 • Ne izbjegavajte hidratantnu kremu samo zato što imate masno lice, jer ćete na taj način isušiti kožu koja će se još više mastiti. Umjesto toga, prije nanošenja kreme, lice namažite kombinacijom vode i jabukovog sirćeta ili tonikom od zelenog čaja.
 • Ne koristite hidratantnu kremu za cijelo lice ako imate masnu kožu. Umjesto toga, na T-zonu nanesite matirajući gel, a na ostatak lica hidratantnu kremu. Na ovaj način ćete spriječiti pojavu sjaja na licu, a koža će biti u potpunosti hidratizirana.
 • Ne koristite puder u prahu ako imate masnu kožu. Umjesto toga, izaberite puder u kamenu sa matirajućim efektom.

 

 • Ne uklanjate suvišni sjaj sa lica korištenjem pudera. Masna T-zona može uništi dobar utisak prilikom upoznavanja. Papirnom maramicom, s vremena na vrijeme, nježno pređite preko lica kako biste pokupili suvišni sjaj.
 • Ne koristite proizvode sa svjetlucavim česticama ako imate masnu kožu, jer će joj oni dodati još više sjaja. Umjesto njih izaberite mat bronzer, rumenilo ili korektor za jednu nijansu svjetliji od prirodne boje vaše kože.
 • Ne nanosite bronzer na cijelo lice. Umjesto toga, nanesite ga tako što ćete krenuti od čela pa preko jagodica i na kraju završite sa vilicom (kao da pišete broj tri).
 • Redovno perite četke za nanošenje šminke. Vremenom se na njima skuplja veliki broj klica i bakterija što može izazvati razne infekcije na vašem licu. Perite ih mlakom vodom u koju ste stavili malo šampona za kosu.

 

 • Ne dozvolite da obrve cijelom dužinom budu iste debljine. Prilikom popunjavanja obrva olovkom, dio do nosa treba da bude najizraženiji te sve tanji i tanji do kraja obrve. Iskoristite staru četkicu od maskare kako biste ih počešljali te sjedinili olovku sa prirodnom bojom obrva. Na taj način obrve će izgledati potpuno prirodno.
 • Ne ”pumpajte” maskaru, jer svaki put kad četkicom vučete gore-dole, vazduh ulazi u bočicu te ubrzava razmnožavanje bakterija. Naravno, na ovaj način i maskara će se brže osušiti. Umjesto toga, četkicu pažljivo zarotirajte unutar maskare, a višak obrišite o papirnu maramicu.
 • Ne nanosite crni ajlajner oko cijelog oka, jer ćete ga na taj način dodatno smanjiti. Umjesto toga, duž gornjeg kapka nanesite crni ajlajner, a na donji svijetlo smeđi. U uglove oka (dio do nosa) stavite bijelu ili neku drugu svjetliju nijansu.
 • Ne nanosite ruž na usne ako ih prethodno niste oivičili olovkom. Još efikasniji način da istaknete usne je taj da oko njih nanesete korektor, a onda stavite ruž.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info