Iznenađujući razlog zbog kojeg mnoge žene ne mogu smršati

0

Ukoliko vam je mršanje teško, niste usamljeni u tome. Ali vaši receptori leptina možda jesu. Leptin je važan hormon kojeg luče masne ćelije, a koji pomaže kontrolisanje apetita i metabolizma. Ako sve funkcioniše normalno, onda to izgleda ovako: što više masnog tkiva imate to ćete više imati i leptina; što više leptina imate manje ćete biti gladni i brže ćete sagorijevati energiju.

Dakle, mršavljenje bi trebalo biti jednostavno, zar ne? Jer, ako imate suvišne kilograme, leptin bi vašem mozgu trebao poslati poruku da trebate prestati jesti i da ubrza metabolizam. Međutim, ispostavilo se da je većina osoba sa viškom kilograma razvila nešto što se zove rezistencija na leptin. Znači, sve te masne ćelije mogu “slati” leptin, ali mozak ne dobija poruku.

Međutim, važno je shvatiti da je naše znanje o leptinu još uvijek prilično ograničeno. On je otkriven prije dvadesetak godina i iako su obavljena mnogobrojna istraživanja, naučnici još uvijek pokušavaju da “shvate” ovaj hormon.

Iako postoje određene stvari koje možete preduzeti kako biste smanjili rezistenciju na leptin, ipak cjelokupni plan ishrane ne biste trebali bazirati na njima. Pa, šta da uradite?

Prije svega, ne gubite nadu. Rezistenciju na leptin moguće je “obrnuti”. I, iako istraživanja još nisu potpuna, postoje određene razumne stvari koje možete učiniti, a da vam pomognu u tome.

Izbjegavajte prejedanje, ali ne idite na dijetu restrikcije unesenih kalorija


Dok prejedanje može privremeno povećati proizvodnju leptina, ukoliko to radite predugo i prečesto, takav način “ishrane” može dovesti do rezistencije na leptin.

Istovremeno, naglo oraničavanje unosa kalorija može smanjiti proizvodnju leptina. Dakle, dijeta koja podrazumijeva redukciju unošenja kalorija može smanjiti opticaj leptina i poručiti vašem mozgu da uspori metabolizam i poveća osjećaj gladi čak iako nemate rezistenciju na leptin.

Nemojte jesti manje – jedite bolje


Za početak razmislite o smanjenju unosa fruktoze. Naime, ishrana koja se bazira na visokom unosu fruktoze može izazvati rezistenciju na leptin. To ima smisla, jer se fruktoza razlaže u jetri, a jedan od rezultata su trigliceridi – masnoća koja sprečava leptin da dođe do mozga.

Spavajte dovoljno


Nedostatak sna uzrokuje smanjenje opticaja leptina u organizmu i povećanje drugog hormona koji je uključen u kontrolu apetita: grelin. Pomenuti hormon izaziva osjećaj gladi. Kako bi se njegova proizvodnja svela na minimum, potrebno je da spavate između sedam i osam sati tokom noći.

Smanjite toksine


Ostavljajući po strani činjenicu da se šećer i pšenica mogu smatrati toksinima, smanjenje ukupnog toksičnog “tereta” može biti samo dobra stvar. Toksini mogu uticati na mnogobrojne hormone koji kontrolišu tjelesnu težinu, uključujući i leptin. Prestanite sa skladištenjem hrane u plastičnim posudama te izbjegavajte kozmetičke i druge proizvode za njegu koji sadrže štetne sastoke (ftalati, parabeni, olovo i slično).

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info