8 najčešćih grešaka prilikom nanošenja pudera i kako da ih izbjegnete

0

Jedan od najzahtjevnijih “poslova“ prilikom šminkanja jeste nanošenje pudera. Pronalaženje odgovarajućeg te nanošenje istog, djeluje skoro kao nauka.

Da bismo vam olakšale ovaj dio šminkanja, pogledajte kojih je to osam najčešćih grešaka koje činite prilikom nanošenja pudera, ali i savjete kako da ih ispravite.

Nepravilno ga testirate


Nemojte ga testirati na unutrašnjoj strani zgloba, jer je jedino pravo mjesto, u stvari, lice. Puder nanesite duž vilice, oko nosa i ispod očiju kako biste pronašle nijansu koja će vam u potpunosti odgovarati.

Zaboravljate na podnijansu


Veoma je važno da znate da li je vaša koža toplo ili hladno tonirana ili je pak neutralna. Puderi, pored osnovne nijanse, imaju i podnijanse. Često se desi da izaberete nijansu koja vam u potpunosti odgovara, ali ako niste pogodile i odgovarajuću podnijansu, lice će izgledati neprirodno.

Ne koristite prajmer


Na lice prvo nanesite hidratantnu kremu kako biste stvorile osnovu za lakše nanošenje pudera. Možete koristiti toniranu ili BB kremu, jer ćete na taj način u potpunosti sakriti sve nedostatke na koži. Silikonski prajmer će pomoći pri lakšem nanošenju pudera te će šminka trajati duže.

Koristite pogrešnu formulu


Ako imate masnu kožu, za vas su idealni matirani puderi. Za suvu kožu najbolje je izabrati tečni puder sa prirodnim sjajem. Ako pravilno izaberete odgovarajući puder, smanjićete količinu ostalih proizvoda koje inače koristite da biste postigle isti izgled lica (manje praška za masnu kožu ili manje iluminatora za suhu kožu).

Ne koristite odgovarajući “alat“ za nanošenje šminke


Obično ćete na kutiji proizvoda pronaći objašnjenje na koji način je najbolje da ga nanesete. Ako ga u kojem slučaju nema, najbolje “alatke” za nanošenje šminke su spužvice i četke. Ako koristite spužvicu, umočite je u proizvod te laganim pokretima “tapkajte” po licu. Ako ste se odlučili za četku, par puta pređite preko proizvoda te ga nanesite na lice malim, kružnim pokretima.

Ne kvasite spužvicu


Ako želite da puder nanesete pomoću spužvice, vodite računa da je pokvasite te iscijedite višak vode. Na ovaj način, spužvica će ukloniti višak vlažnosti iz pudera te će lice izgledati prirodnije. A ako je spužvica suva, moraćete koristiti mnogo više pudera, što će dovesti do neprirodnog izgleda kože.

Zaboravljate na vrat


Bez obzira na to što puder savršeno odgovara boji vaše kože, nemojte zaboraviti da ga nanesete i na vrat. Na ovaj način ćete izbjeći ružne prelaze te će koža izgledati mnogo prirodnije.

Nepravilno nanosite završni sjaj


Ako završni sjaj nanosite kružnim pokretima četke, postoji mogućnost da ćete skinuti veći dio pudera. Umjesto toga, tapkajući tuferom (ili ekstra mekom četkom) nježno pređite preko lica kako biste dobile što prirodniji izgled.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info