11 načina da eliminišete miris zagorjele hrane iz vašeg doma

0

Večera samo što nije gotova, a vama zvoni telefon. Nakon podužeg razgovora sa prijateljicom sjetite se večere. Otvorite rernu i poznati, neugodni miris spaljene hrane brzinom svijetlosti se zavlači u svaki ćošak vašeg doma. Danima nakon toga on je još tu da vas podsjeti na trenutak nepažnje i propalu večeru. Na sreću, postoji nekoliko brzih i jednostavnih načina da ga se riješite. Evo i kako.

 

Uklonite ostatke hrane

Ni u kojem slučaju nemojte izbaciti ostatke hrane u kantu za smeće i zaboraviti na njih, jer će se njihov neugodni miris i dalje širiti po vašem domu. Umjesto toga ubacite ih u plastičnu kesu, zavežite te odmah iznesite napolje.

 

Otvorite prozore i vrata

Jedan od najlakših i najbržih načina da se riješite neugodnog mirisa je da otvorite prozore i vrata kako bi ga svježi vazduh neutralisao.

 

Upalite ventilator

Kako bi svježi vazduh što brže cirkulisao kroz vaš dom, odmah pored prozora ili vrata stavite ventilator (ili više njih, ako imate). Uključite ih na najveću brzinu. Ako imate napu u kuhinji, upalite i nju.

 

Rerna

Zagrijte rernu na 100 stepeni. Dno tepsije prekrijte aluminijskom folijom te na nju stavite kašiku putera, malo cimeta i šećera. U rernu stavite tepsiju te je isključite. Nakon tri sata izvadite tepsiju. Neugodni miris će nestati, a kuća će mirisati kao da ste upravo ispekli neki ukusni kolač.

 

Osvježivač vazduha u spreju

Ako neko od vaših članova porodice nije alergičan, po kuhinji našpricajte malo osvježivača vazduha. Vodite računa da ne pretjerate, jer velika količina može pojačati neugodni miris.

 

Limun

U prokuhanu vodu dodajte limun koji ste isjekli na kriške. Smanjite temperaturu te ostavite da kuha tridesetak minuta.

 

Karanfilić

U prokuhanu vodu dodajte šaku karanfilića. Smanjite temperaturu te ostavite da kuha dvadesetak minuta.

 

Luk

Isjeckajte jednu glavicu crvenog luka te ga stavite u ključalu vodu. Skinite šerpu sa šporeta pa tekućinu prespite u više plastičnih posuda. Zatim posude rasporedite svuda po kući. Ostavite preko noći. Neugodni miris će nestati do jutra.

 

Sirće i hljeb

U šerpu naspite vodu pa dodajte dvije šolje sirćeta. Ostavite da proključa, smanjite temperaturu pa ostavite još petnaestak minuta. Nekoliko komada bijelog hljeba natopite ovom tekućinom te rasporedite po kući.

 

Soda bikarbona

U nekoliko posuda rasporedite polja šolje sode bikarbone te ih postavite na mjesta gdje se neugodni miris najviše osjeti. Ostavite da djeluje preko noći.

 

Napravite prirodni osvježivač vazduha

U bocu sa raspršivačem stavite jednake količine soka od limuna i vode. Pošpricajte svuda po kuhinji i neugodni miris će ubrzo nestati.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info