Kako prepoznati pasivno-agresivne osobe po onome što govore

0

Da li u vašem životu postoji neko zbog koga se osjećate kao da ste na konstantnom emotivnom ringišpilu? Da li poznajete osobu koja je jedan dan prijateljski raspoložena, a već sledećeg se duri i povlači? Da li član porodice ili prijateljica konstantno odugovlače, odlažu ili izbjegavaju razgovore koji se tiču emocija? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, postoje prilično velike šanse da je riječ o pasivno-agresivnoj osobi.

Sledećih osam čestih pasivno-agresivnih fraza mogu poslužiti kao sistem ranog upozorenja te vam mogu pomoći da prepoznate skriveno neprijateljstvo usmjereno ka vama.

 

  • “Nisam ljut/a”. Negiranje osjećaja ljutnje i bijesa klasično je pasivno-agresivno ponašanje. Umjesto da bude iskrena o svojim osjećanjima, pasivno-agresivna osoba insistira na tome da nije ljuta, čak i kada “kipti” od bijesa.
  • “U redu”. “Štogod”. Povlačenje od prepirke primarna je strategija pasivno-agresivne osobe. Pošto je pasivna agresija motivisana uvjerenjem osobe da će izražavanje ljutnje direktno ugroziti njen život, pasivno-agresivna osoba koristi fraze poput “U redu” ili “Štogod” da bi indirektno izrazila bijes i direktno eliminisala emocionalno iskrenu komunikaciju.
  • “Dolazim!”. Pasivno-agresivne osobe poznate su i po tome što verbalno poštuju “zahtjev”, ali ponašanjem odgađaju njegovo izvršenje. Ukoliko konstatno od iste osobe dobijate odgovor “Dolazim”, “Stižem”, “Odmah”, a na kraju ne dođe do izvršenja zadatka, riječ je o pasivno-agresivnoj osobi.
  • “Nisam znao/znala da si mislio/mislila odmah“. Pasivno-agresivne osobe pravi su majstori odugovlačenja. Dok svako od nas voli, s vremena na vrijeme, odložiti manje prijatnije obaveze za kasnije, pasivno-agresivne osobe oslanjaju se na odugovlačenje kao način frustriranja drugih i kao izlaz od ispunjavanja određenih obaveza bez potrebe da ih direktno odbiju.

  • “Mislio/mislila sam da znaš”. Ponekad, savršen “zločin” pasivno-agresivne osobe svodi se na “propust”. Pasivno-agresivna osoba može skriveno izraziti svoju ljutnju biranjem da ne podijeli informaciju u situaciji kada se problem može spriječiti. Tvrdeći da ne zna o čemu se radi, osoba brani svoje “nedjelovanje” uživajući u problemu u kojem se našao njen neprijatelj odnosno sagovornik.
  • “Samo sam se šalio/šalila”. Sarkazam je često oružje pasivno-agresivne osobe koja svoje neprijateljstvo izražava glasno, ali na društveno prihvatljiv, indirektan način. Ukoliko pokažete da ste uvrijeđeni sarkazmom koji vam upućuje pasivno-agresivna osoba, ona će obično preuzeti ulogu žrtve braneći se pitanjem tipa: “Zar ne možeš podnijeti šalu?”.
  • “Zašto se toliko uzbuđuješ?”. Pasivno-agresivna osoba majstor je u održavanju smirenosti te glumi da je šokirana kada drugi, umorni od njenog indirektnog neprijateljstva, “planu”. Zapravo, ona uživa kada drugi izgube svoju “pribranost” te se naslađuje postavljanjem pitanja zašto suprotna osoba tako burno reaguje.
  • “Ti želiš da sve bude savršeno”. Kada odugovlačenje nije opcija, sofisticiranija strategija pasivno-agresivnih osoba je blagovremeno izvršavanje zadataka, ali na neprihvatljiv način (pasivno-agresivno lice ispunjava određeni zadatak, ali na namjerno neefikasan način). Kada osobu suočite s time, ona brani svoje “djelo” optužujući druge da imaju perfekcionističke standarde.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info