Feng shui: 6 boja bez kojih vaša kuća ne bi bila dom

0

Boje nastaju kada svjetlost karakterističnog spektra pobudi receptore u mrežnici oka. One predstavljaju veoma važan element u vašim životima i svaka od njih ima drugačiji uticaj na vas i vaše emocije. Dodavanjem boja u vaš dom, vi u njega unosite pozitivnu energiju, dobro raspoloženje i bogatstvo. Donosimo šest boja koje biste trebali unijeti u vaš dom te objašnjenje kakav je njihov uticaj na vas i vaše emocije i raspoloženje.

 

Žuta

Žuta boja će unijeti toplinu i “oživjeti“ prostor u kojem živite. Po feng shui vjerovanju središnji dio prostorije je idealno mjesto za nešto žuto. Unošenjem ove boje u vaš dom stvorićete prijatnije uslove za život. Međutim, pretjerano izlaganje žutoj boji može umoriti oči, tako da nije preporučljivo da je stavljate na pozadinu računara. Takođe, ona podstiče razmišljanje i pojačava intuiciju.

 

Zelena

Pobornici feng shui vještine smatraju da zelena boja obećava promjene, uspjeh i fleksibilnost. Slike predivnog zelenog pejzaža bolesnim osobama će ubrzati oporavak. Ako vježbate jogu, nosite zelenu opremu, jer ćete se dodatno opustiti. U trenucima inspiracije pišite zelenom olovkom, jer ćete tako i najsitnije misli prebaciti na papir. Obojite kancelariju ili radnu sobu u zeleno kako biste pojačali kreativnost.

 

Plava

Po feng shui vjerovanju plava boja je vodeni element te predstavlja osnovu za novi (uspješni) početak. Ona će pojačati samopouzdanje i pomoći da imate bolju komunikaciju sa ljudima oko vas. Zahvaljujući ovoj boji lakše ćete riješiti probleme, smanjiti apetit te će vas ona u potpunosti smiriti i opustiti. Međutim, vodite računa da se previše ne izlažete ovoj boji, jer biste mogli izazvati kontra efekat.

 

Crvena

Crvena boja “poziva“ na akciju te ubrzava rad srca. Ova boja povezuje se sa vatrom, elementom koji po feng shui vjerovanju donosi brze promjene. Čak i sasvim mala količina ove boje djeluje poput magneta i veoma je moćna. Crvena vrata stvaraju osjećaj dobrodošlice, ali isto tako označavaju uspjeh i dobitak. Po nekim starim vjerovanjima ako žena na prvi sastanak obuče nešto crveno, s tom osobom će imati dugu i srećnu vezu.

 

Ljubičasta

Ova boja je savršena za prostorije u kojima meditirate ili upražnjavate jogu. Povezana je sa bogatstvom i vjeruje se da je njeno mjesto u najudaljenijem lijevom ćošku u odnosu na ulazna vrata. Poštujući ovo pravilo, u svoj dom ćete unijeti veliku količinu pozitivne energije koja je neophodna za uspjeh. Pokušajte da je ne unosite u dnevnu sobu (gdje se družite sa prijateljima), jer stvara negativnu energiju te otežava komunikaciju.

 

Narandžasta

Narandžasta boja idealan je izbor ako želite da unesete toplinu i radost u svakodnevni život. Povezana je sa zdravljem i često se koristi prilikom liječenja bolesnika. Jarko narandžasta (u manjoj količini) će pojačati pozitivnu energiju te podići raspoloženje u svakom domu. Nježne i pastelne nijanse ove boje od svake prostorije će napraviti pravu malu oazu mira koja će uvijek biti ispunjena smijehom i veseljem.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info