Kokosovo ulje: Magična tečnost za zdravu i sjajnu kosu

0

Kokosovo ulje je trenutni svjetski hit. Koristi se, kako u ishrani, tako i za njegu kose i tijela. Sadrži jaka antibakterijska i antigljivična svojstva te je odlično u borbi protiv opadanja kose. Donosimo pet razloga zašto je kokosovo ulje savršena namirnica koju bi trebalo da počnete koristiti što prije ukoliko vam je cilj da imate prekrasnu kosu. Evo kako ono i utiče na nju.

Štiti keratin (protein odgovoran za rast kose)


Laurinska kiselina je glavni sastojak kokosovog ulja te mu daje zaštitna svojstva. Ona pripada grupi masnih kiselina koja veže proteine u kosi te na taj način štiti korijen i sprečava pucanje dlake. Istraživanja su pokazala da ovo ulje utiče na smanjivanje ili potpuno sprečavanje gubitka keratina kose mnogo efikasnije od mineralnog ili suncokretovog ulja koji su, inače, glavni sastojci većine proizvoda za njegu kose.

Zadržava vlažnost kose


Redovnom upotrebom ovog ulja kosa će biti jaka i zadržaće svoju prirodnu vlažnost. Takođe, ono je toliko “moćno“ da ulazi u dlaku te je obnavlja iznutra. Kokosovo ulje će zaštititi kosu od svih negativnih spoljašnjih faktora poput nečistoće iz vazduha ili prevelike toplote.

Sadrži antibakterijska i antigljivična svojstva


Zahvaljujući ovim svojstvima, redovnim korištenjem kokosovog ulja, riješićete se peruti i spriječiti pojavu vaški.

Sadrži hranjive sastojke


Kokosovo ulje je bogato vitaminom E, vitaminom K i željezom. Upravo ovi sastojci su neophodni da bi kosa bila nježna i sjajna. Takođe, vitamin E je veoma efikasan u borbi protiv peruti.

Poboljšava cirkulaciju


Ako želite da stimulišete protok krvi, glavu redovno masirajte kokosovim uljem. Na ovaj način će vaša kosa dobiti sve neophodne hranjive sastojke i kiseonik, dlaka će biti zdravija te ćete podstaknuti brži rast kose.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info