Čaj: Trajna nagrada za vaše zdravlje

0

Za mnoge od nas, skoro pa ništa se ne može mjeriti sa jutarnjom šoljicom kafe. I to, iz nekoliko razloga – jedan je što kofein koji ona sadrži lagano utiče na pojačanje koncentracije, odnosno buđenje, a drugi je što je samo pravljenje i konzumiranje jutarnje kafe za većinu nas pravi mali ritual. Ipak, to ne znači da se trebate odreći čaja. Štaviše, bilo bi i više nego dobro da ga redovno konzumirate. Istraživanja pokazuju da su određene vrste čaja i više nego pogodne za zdravlje ljudi, a u nastavku saznajte zdravstvene koristi raznih vrsta čaja.

 

Zeleni čaj

Njegov visok sadržaj antioksidanata ono je što ga čini tako moćnim. Originalne sorte sadrže i nizak nivo kofeina zbog čega ga veliki broj ljudi pije u popodnevnim časovima. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da zeleni čaj, između ostalog, povećava mineralnu gustinu kostiju i fizičku izdržljivost. Takođe, pomaže i kod mršavljenja.

 

Čaj od nane

Biljna vrsta koja pomaže kod probave te smiruje nervozni stomak, ovaj čaj (koji ne sadrži kofein) možete pijuckati u bilo koje doba dana, ali je posebno koristan kada se konzumira nakon obroka.

 

Roibos čaj

Poznata i pod nazivom “crveni žbun”, ova sorta čaja koja vodi porijeklo iz Južne Afrike ima mnogobrojne zdravstvene koristi. Među njima su svakako vrijedne pomena olakšanje kod kožnih oboljenja, olakšanje stomačnih tegoba i ublažavanje depresije.

 

Čaj od lavande

Iako ovaj biljni čaj može pomoći kod loše probave i problema sa nesanicom pa čak i ublažiti migrenu, preporučuje se da ga konzumirate u umjerenim količinama. Pored toga, njegov miris i prirodna ulja čine ga napitkom koji se povezuje sa opuštanjem.

 

Čaj od kamilice

Poznat je i popularan zbog svojih mnogobrojnih zdravstvenih koristi, uključujući olakšanje kod menstrualnih grčeva, smirivanje bola u stomaku i opuštanje mišića. Takođe, kada se koristi površinski, može pomoći kod određenih kožnih oboljenja.

 

Chai čaj

Obično napravljen od listova crnog čaja, chai čaj sadrži i druge začine i ljekovite biljke (najčešće cimet, kardamon, đumbir, komorač, karanfilić i crni biber) koji mu daju neponovljiv ukus. Osim fenomenalnog ukusa, ovaj čaj je dobar i zbog toga što sadrži mnogobrojne antioksidante koji poboljšavaju imunitet i bore se protiv upala.

 

Oolong čaj

Istraživanja pokazuju da ovaj čudesni čaj, koji vodi porijeklo iz Kine, pomaže u smanjenju lošeg (LDL) holesterola, smanjuje rizik od nastanka i razvoja srčanih oboljenja i dijabetesa te pomaže kod procesa mršavljenja.

 

Bijeli čaj

Ovaj čaj se, navodno, najmanje fabrički obrađuje te sadrži i najveću količinu antioksidanata u odnosu na druge vrste čaja. Istraživanja pokazuju da bijeli čaj može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, u održavanju jačine zuba i kostiju te da može pomoći koži da izgleda sjajno i blistavo.

 

Crni čaj

Osim što sadrži zavidnu količinu kofeina u odnosu na druge čajeve, istraživanja pokazuju da crni čaj može zaštiti pluća od oštećenja nastalih usljed izlaganja duhanskom dimu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info