12 savjeta kako da dobru vezu učinite odličnom

0

Svjesni ste da se nalazite u jednoj stabilnoj i čvrstoj vezi. Ali nikada nemojte potpuno da se opustite, jer se uvijek može nešto desiti što će imati negativan uticaj na vaš odnos sa partnerom. Da biste preventivno djelovali na to, donosimo dvanaest savjeta kako da dobru vezu učinite još boljom.

 

 • Radite stvari koje ste radili i na početku veze. Kako mjeseci i godine prolaze, partneri obično prestaju da se trude jedno oko drugog i mnogo stvari uzimaju “zdravo za gotovo“. Gube strpljenje, nježnost, brigu i razumijevanje koje su nekada imali jedno prema drugom. Razmislite o danima kada ste bili najzaljubljeniji i stvarima koje ste radili za svog partnera, zapišite ih i počnite ih raditi ponovo.
 • Tražite ono što želite. Nakon nekog vremena, pretpostavićete da vas partner poznaje toliko dobro da on jednostavno mora da zna šta želite u datom trenutku. Međutim, on sigurno nema moć da čita misli, tako da se lako može desiti da vaše želje ne budu ispunjene. Imajte na umu da ono što želite, morate jasno i glasno da tražite.
 • “Upoznajte” svog partnera. Razmislite o tome ko je u stvari vaš partner i šta to njega uzbuđuje (kako fizički, tako i emotivno). Lako se može desiti da vi mislite da znate šta on želi te se uopšte ne trudite da saznate njegove stvarne želje. Može se desiti, da nešto što je njemu potpuno važno, za vas nema nikakvog smisla.
 • Riješite se ustaljenih klišea. Na kraju dugog i napornog dana, ponekad se ”isključite” iz života, a samim tim i iz veze. Oslanjate se na standardno pitanje ”Kako si proveo dan?”. U principu, na to dosadno pitanje uvijek ćete dobiti dosadan odgovor tipa:”Dobro, a ti?”. Ovakva konverzacija ne čini ništa dobro za vašu vezu te zbog nje gubite priliku da se stvarno povežete i razgovarate sa partnerom. Umjesto ovog uobičajenog pitanja, postavite pitanje tipa:”Šta te je nasmijalo danas?” ili ”Koji ti je bio najteži dio dana?”. Bićete zadivljeni odgovorima koje ćete dobiti te ćete sigurno naučiti još mnogo toga o svom partneru.

 

 • Sedmična “provjera stanja“. Veoma je važno da sa partnerom razgovarate o stvarima koje su se desile u protekloj sedmici te da li su one bile dobre ili loše. Iskoristite ovu priliku da se dogovorite za izlazak ili razgovarajte o tome šta biste voljeli da postignete u predstojećim danima, sedmicama i mjesecima. Bez razgovora, neispunjenih želja i potreba, zamjerke bi se mogle nakupiti, što bi moglo dovesti do problema u vezi.
 • Postavite granice. Neke stvari se moraju znati, ako želite da jedno drugome uvijek budete sexy i privlačni. Sexy se naravno najviše odnosi na stvari vezane za spavaću sobu, ali se takođe odnosi i na to šta vas uzbuđuje kod vašeg partnera u svakodnevnom životu. Da li vam je privlačno to što on pomaže u kućnim poslovima? Da li vas odbija to što on koristi kupatilo sa otvorenim vratima? Razgovarajte sa njim šta za vas oboje znači biti sexy i privlačno te postavite granice kako biste jedno drugome uvijek bili upravo to.
 • Posvetite se jedno drugom. “Ubacite“ nešto novo u svoju vezu. Izađite u novi restoran na večeru ili priuštite romantičan vikend u dvoje. Ovo će i više nego pozitivno uticati na vašu vezu.
 • Svakodnevno idite na (mentalni) odmor. Životne i poslovne brige mogu zauzeti veliki dio vaših misli, što ostavlja malo vremena i energije za vašeg partnera. Pronađite “vrijeme za vezu“. Ovo znači da ćete, kada ste sa njim, ostaviti brigu sa strane i posvetiti mu se u potpunosti.

 

 • Nikada ne gubite interesovanje za ljubavni kontakt. Osim ako se niste dogovorili za aseksualnu vezu, ljubavni odnos, ljubljenje, držanje za ruke i grljenje bitne su komponente zdrave veze. Učestalost je, naravno, na vama i ključno je da razmijenite ideje o tome kako kasnije ne bi došlo do nezadovoljstva. Rijetke su prilike kada su oba partnera raspoložena u istoj sekundi. Imajte u vidu da intimna interakcija bilo koje vrste gradi povezanost, podiže raspoloženje i poboljšava zdravlje. Ali, isto tako budite svjesni da nikome niste dužni da kažete ”da”. Ako stvarno niste raspoloženi, najbolje što možete da uradite je da odgodite. Međutim, onda se potrudite da vi započnete “igru” sledeći put (ili je bar prihvatite).
 • Kada je potrebno, napravite ”pauzu od svađe”. Prije nego što dostignete tačku bez povratka i čim vidite da se stres nakupio, jedno od vas dvoje (ili oboje) može da traži “pauzu od svađe“. Kada se malo smirite, sigurno ćete drugačije razmišljati te riješiti problem na najbolji mogući način.
 • Potrudite se da ga razumijete. Iz najobičnijeg razgovora se može javiti svađa, ako želite da partner potvrdi da ste u pravu ili ako želite da promijenite njegovo mišljenje. Prilikom razgovora potrudite se da ga razumijete, zašto nešto radi, koji su njegovi razlozi i slično. Ne namećite mu svoje mišljenje, jer će to sigurno dovesti do svađe.
 • Izvinite se, ali samo ako to stvarno mislite. Izvinjenje, ako je “od srca”, može učiniti čuda. Nikada se nemojte izvinjavati ako to iskreno ne mislite, jer će prije ili kasnije, pravi osjećaji isplivati na površinu. Morate prihvatiti činjenicu da je vaš partner povrijeđen te da će mu iskreno izvinjenje mnogo značiti. Ako ste pogriješili, progutajte ponos te se izvinite. Ovo će sigurno dodatno ojačati vašu vezu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info