10 znakova da se previše poredite sa drugima

0

To rade skoro svi. Svi se porede sa drugima. Poredimo se sa prijateljima koji imaju bolji posao od nas (ili onima koji imaju posao za razliku od nas koji nemamo). Sa prijateljima koji žive u većem stanu ili kući i koji zarađuju više. Poredimo se sa prošlim vremenom našeg života ili sa osobama za koje mislimo da je bolje nego nama.

Poređenje vas ne vodi nigdje. Ono rađa strah i nesigurnost. Ipak, vaše misli padaju pod “način rada” poređenja i očajanja. Imate izbor ako želite da ostanete u načinu razmišljanja u kojem se poredite sa drugima ili da prihvatite da su sadašnje okolnosti dobre i da ste upravo tamo gdje trebate biti. Izaberite ovo drugo.

Ipak, donosimo neke od najčešćih znakova koji pokazuju da se previše poredite sa drugima. Ukoliko ih prepoznajete, vrijeme je za promjene!

zena

  • Ne osjećate se dovoljno dobrima. Svi smo dovoljno dobri. Kada prihvatite sebe, misao da niste dovoljno dobri je daleka. Zanemarite ego i praktikujte prihvatanje.
  • Želite više materijalnih dobara. Veoma je lako misliti da sticanje više materijalnih dobara može nekome pomoći da se osjeća bolje i da će svi problemi nestati. Ipak, ovo je neproduktivan ciklus. Fokusiranje na ovakav način ponašanja neće vas učiniti srećnima ili boljom osobom niti će zaustaviti vaše poređenje sa drugima. Uvijek će postojati neko ko ima više od vas.

  • Tražite nešto drugo da biste se osjećali bolje. Potraga za spoljašnjim vrednovanjem i prihvatanjem znak je poređenja te vas momentalno vraća u način razmišljanja u kojem niste dovoljno dobri. Ništa sa strane vam neće pomoći da se osjećate bolje. Fokusirajte se na sebe i konekciju sa svojim bićem. To je mjesto u kojem leži istinska sloboda.
  • Živite u prošlosti. Prošlost vas može činiti depresivnima. Zbog nje možete živjeti sa mentalitetom žrtve. Zbog nje se možete porediti sa drugim ljudima ili drugim vremenima u vašem životu. Ostanite u sadašnjosti. Tu leži beskrajna dobrota i tu možete izgraditi najbolju verziju sebe.

  • Sve izgleda bolje od vaših sadašnjih okolnosti. Što se više odupirete vašim trenutnim okolnostima to se sve više osvrćete ka “vani” kako biste popunili unutrašnju prazninu. Ništa nije bolje od vaših sadašnjih okolnosti. Vi imate mogućnost da “izvučete” najbolje od njih.
  • Opsesivno tražite ili se fokusirate na vanjske stvari. Ovo je siguran znak poređenja. Na ovaj način, udaljavate se od sadašnjosti. Živite misleći da ćete se zbog nečega u budućnosti osjećati bolje. To je daleko od stvarnosti.

  • Zadržavate bijes i ogorčenje. Zbog “samouvjerenog” bijesa možete se osjećati moćno i kao da imate kontrolu nad stvarima koje se dešavaju. Što duže zadržavate bijes i ogorčenje to više povređujete sebe i druge.
  • Osuđujete druge. Što više osuđujete druge to se više udaljavate od njih. Što popustljiviji postanete u životu to je i veća šansa da prestanete vrednovati sve što imate ovdje i sada.

  • Nedostaje vam zahvalnost. Zahvalnost je magični ključ sreće. Kada se poredite tada mislite da je sve bolje od vaših trenutnih okolnosti. Zahvalnost je u potpunosti izgubljena iz vida. Tu nema prostora za duhovni ili lični rast. Prigrlite zahvalnost već danas.
  • Iskaljujete bijes na onima koje najviše volite. Kada se poredite tada niste srećni. Nezadovoljni ste i to projektujete na druge. Ljudi koje volite često nose ovaj teret. Kada primijetite da se to dešava vratite se korak unazad i “praktikujte” zahvalnost. Povežite se sa sadašnjim trenutkom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info