Svemogući pilates: Od zategnutog tijela do gubljenja kilograma

0

Pilates vježbe ne služe samo za zatezanje mišića. Ako se pravilno izvode, one će sagoriti ogromnu količinu kalorija. Da li ste spremni za znojenje? Pravilnim i redovnim izvođenjem sledećih šest vježbi dovešćete tijelo do savršenstva.

Plivanje

Lezite na stomak, spojite butine te čelo naslonite na pod. Ruke ispružite ispred sebe. Istovremeno podignite ruke, noge i glavu te zadržite (A). Naizmjenično podižite, prvo desnu ruku i lijevu nogu (B) te lijevu ruku i desnu nogu (C), kao da plivate. Uradite dvadeset naizmjeničnih ponavljanja vodeći računa da prilikom izvođenja vježbe ruke i noge ni u jednom trenutku ne smiju dodirnuti pod.

 

Ukršteni trbušnjaci

Lezite na leđa, podignite glavu te ruke stavite iza nje. Podignite noge tako da vam koljena budu iznad stomaka (A). Okrenite glavu u lijevu stranu, ispružite desnu nogu te lijevo koljeno privucite desnom laktu (B). Iz tog položaja glavu okrenite na desnu stranu, ispružite lijevu nogu te desno koljeno privucite lijevom laktu. To je jedno ponavljanje. Uradite deset naizmjeničnih ponavljanja.

 

Trčanje u mjestu

Ova vježba se sastoji iz dva dijela. Prvi dio podrazumijeva trčanje u mjestu, ali tako da koljena dižete što više prema grudima (A). Ovu vježbu radite dok ne izbrojite do deset pa, bez pauze, pređite na drugu. Druga vježba se sastoji da opet trčite u mjestu, ali ovaj put tako da dižete pete što više prema zadnjici (B). Nakon što izbrojite do deset, napravite kratku pauzu. Uradite još dvije serije.

 

Podizanje nogu prema gore

Zauzmite početni položaj tako što ćete se rukama osloniti o pod (prsti okrenuti prema unutra). Takođe, stopalima se oslonite o pod, zategnite noge i gornji dio tijela (A). Zategnite prste te podignite desnu nogu što više prema gore (B). Vratite se u početni položaj te isto ponovite i drugom nogom. Uradite deset naizmjeničnih ponavljanja te pokušajte da svaki put nogu i kukove što više podignete prema gore.

 

Vadičep

Lezite na leđa sa rukama ispruženim pored tijela. Zategnite noge i zadnjicu te noge podignite što više prema gore istovremeno odvajajući i zadnjicu od poda (A). Zatim, laganim pokretom vratite zadnjicu na pod, a noge spustite u desnu stranu bez da dodirnete pod (B). Iz tog položaja noge vratite na sredinu (C) te lagano spustite u lijevu stranu (D). To je jedno ponavljanje. Uradite pet te vodite računa da prilikom vježbe noge nikako ne spustite na pod.

 

Naizmjenični udarci naprijed-nazad

Kleknite na koljena. Lijevom rukom se oslonite o pod, a desnu nogu ispružite u stranu. Desna ruka treba da je iza glave, kuk iznad koljena, a rame iznad ručnog zgloba (A). Iz tog položaja, nogu gurnite prema nazad (B). Sada nogom udarite prema naprijed (C) pa odmah prema nazad i tako osam puta. Spustite se na koljena te savijte preko njih pružajući ruke prema naprijed. U tom položaju ostanite minut kako biste se odmorili. Zatim, vratite se na koljena te ponovite vježbu, ali sada na drugu stranu.

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info