Kako da pronađete savršen puder za vaš tip kože

0

Pjenasti puder? Stik? BB krema? Da li znate koji puder najbolje odgovara vašem tipu kože? Donosimo devet različitih proizvoda koji će vam pomoći da pronađete odgovor na ovo pitanje.

 

Pronađite odgovarajuću nijansu

U prodavnici uzmite tri različita testera i to: jedan koji najviše odgovara vašoj prirodnoj boji lica, zatim drugi koji je za nijansu svjetliji od prirodne boje te još i onaj koji je za nijansu tamiji. Nanesite svaki, sačekajte da se osuši te izaberite onaj koji se najviše stopio sa bojom kože. Ako niste u prilici da probate sa testerima, bočicu sa puderom prinesite licu te na taj način pronađite onaj koji vam najbolje odgovara.

 

Pjenasti puder (Mousse)

Prekrivenost: umjerena
Prednosti: Pjenasta verzija pudera je najbolja za masnu kožu, jer ima polu-mat efekat. Na licu skoro da ga nećete ni osjetiti, jer je njegova tekstura potpuno prozračna. Prvo ga nanesite na prste, protrljajte kako biste ga zagrijali te ravnomjerno nanesite na kožu. Ne preporučuje se starijim osobama, jer može dodatno naglasiti bore.

 

Serum

Prekrivenost: djelimična
Prednosti: Idealan je za zreliju kožu, jer izjednačuje boju te prikriva bore. Najčešće sadrže anti-aging sastojke te one za posvjetljivanje. Imajte u vidu da nisu posebno efikasni prilikom prekrivanja većih fleka na licu ili ožiljaka.

 

Stik

Prekrivenost: potpuna
Prednosti: Ovaj proizvod je kombinacija pudera u kremi i korektora. Lako se nanosi i pruža potpunu prekrivenost podočnjaka, mrlja i crvenila na koži. Idealan je za normalnu i suhu kožu. Prevucite ga preko čela, obraza, niz nos i preko brade te razmažite. Ili, jednostavno prekrijte kritične tačke.

 

Krema

Prekrivenost: potpuna
Prednosti: Bogata formula će prekriti sve nedostatke, od bubuljica pa do podočnjaka. Zahvaljujući uljanoj bazi, dugo će se zadržati na vašem licu. Odlična je za suhu kožu. Dovoljno je nanijeti količinu jednaku veličini zrna graška.

 

Kombinacija kreme i praha

Prekrivenost: potpuna
Prednosti: Ovaj dugotrajni, matirajući puder je idealan za dame sa izrazito masnom kožom. Upija višak masnoće sa lica te odlično prikriva sve nedostatke. Nježne čestice pudera u prahu daju odličnu prekrivenost bez dodatne težine. Prilikom nanošenja brzo ga utrljate u kožu, jer se osuši gotovo odmah.

 

Pigmentni mineralni puder

Prekrivenost: djelimična
Prednosti: Savršen je za osobe koje ne nose previše šminke te vole što prirodniji izgled. Sadrže dovoljno pigmenta da ujednače ten te povećaju sjaj. Najčešće se potpuno “stope“ sa prirodnom bojom vašeg lica. Dugotrajan je i odgovara svim tipovima kože.

 

Tečni puder

Prekrivenost: potpuna
Prednosti: Ova vrsta pudera se sigurno najviše upotrebljava. Možete ga nanositi u više slojeva dok ne dobijete odgovarajuću nijansu. Dobar je za sve tipove kože te ga možete pronaći u raznim formulama, od hidratantnih pa do matirajućih.

 

BB krema

Prekrivenost: djelimična do umjerena
Prednosti: BB je skraćenica od “balzam za ljepotu” (beauty balm) i predstavlja kombinaciju pigmenata, zaštitnog faktora od sunca, hidratantne kreme i anti-aging sastojaka. Sa ovim puderom ćete izjednačiti ten i pojačati prirodni sjaj lica. Odličan je za svakodnevnu upotrebu te za sve tipove kože.

 

Mineralni puder u prahu

Prekrivenost: djelimična do potpune
Prednosti: Idealan je za sve tipove kože te sadrži veliki broj vitamina i minerala. Uklanja višak masnoće sa lica, ujednačuje ten i prikriva nedostatke na koži. Takođe, preporučuje se damama sa osjetljivom kožom, jer u njemu nema štetnih hemikalija i potpuno je bez mirisa. Izbjegavajte da ga stavljate na oštećenu kožu, jer je može dodatno isušiti. Veoma je dugotrajan.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info