8 moćnih kućnih biljaka za prečišćavanje vazduha

0

U prosjeku, svaka osoba provede mnogo više vremena u zatvorenom prostoru nego vani. Ustajali vazduh u vašem domu ili na radnom mjestu mnogo je zagađeniji nego onaj vani. Postoji mnogo načina kako da prečistite vazduh u vašem domu. Za početak, prestanite da kupujete proizvode koji u sebi sadrže toksične supstance. Proizvodi poput osvježivača vazduha, linoleuma, drvenih obloga sa formaldehidom i slično prepuni su hemikalija koje mogu naštetiti vašem zdravlju. Provjetravanjem prostora u kojem živite pa čak i samo nekoliko minuta dnevno poboljšaćete kvalitet vazduha u njemu. Takođe, uzgajanjem kućnih biljaka ćete “uzgojiti“ čist i svjež vazduh. Sledećih osam biljaka su se pokazale kao najbolji i najjači prečišćivači vazduha.

 

Rajska palma

Ova biljka je savršen izbor za dnevnu sobu, jer odlično uništava velike količine formaldehida koji namještaj proizvodi.

 

Svekrvin jezik

Ova biljka je prava mala fabrika kiseonika i najviše ga proizvodi noću. Zbog toga bi bilo najbolje da je stavite u spavaću sobu.

 

Zlatna puzavica

Ova biljka je pravi “specijalac” u uklanjanju formaldehida i drugih opasnih materija iz vazduha. Po vjerovanju feng shui vještine, ova biljka će donijeti novac u vaš dom.

 

Ove tri biljke će sigurno uništiti sve nečistoće u vazduhu. Međutim, od dvadeset osam testiranih biljaka, još pet su bile jednako efikasne u borbi protiv otrovnih supstanci u vazduhu uključujući benzen, toulen, oktan, alfa-pinen i trihloroetilen. To su sledeće biljke:

  • Bršljan (lat. Hedera helix)
  • Ukrasna šparoga (lat. Asparagus densiflorus)
  • Sobna puzavica (lat. Tradescantia pallida)
  • Voštani cvijet (lat. Hoya cornosa)
  • Crveni bršljan (lat. Hemigraphis alternataa)

Savjet plus:
Prije nego što nabavite određene biljke, provjerite da li su otrovne za pse i mačke (naravno, ako ih imate). Bilo bi dobro da u svaku prostoriju stavite po jednu biljku. Vodite računa da ih redovno zalijevate i lišće čistite od svih nečistoća.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info