5 stvari kojih se trebate osloboditi ove godine

0

Eliminisanje neželjenih stvari u životu može vam pomoći da se osjećate bolje, srećnije, poletnije i produktivnije. Evo koje stvari trebate eliminisati ove godine.

Nepromišljenost

Nepromišljenost je put koji povećava prostor između događaja koji proizvodi stres i vaše reakcije na njega. Ako se osjećate manje skoncentrisano, “raspršeni” ste na sve strane ili imate preburne reakcije na stresne situacije, isprobajte sledeću tehniku disanja: sjedite uspravno i udišite vazduh dok brojite do 4. Vazduh zadržite dok izbrojite do 7 te ga izbacujte lagano brojeći do 8. Ova tehnika vam može pomoći da se veoma brzo smirite i da “poboljšate” proces donošenja odluka, kao i da smanjite količinu nepromišljenih akcija.

Hvalisanje koliko ste zauzeti

Kada vas neko pita kako ste, nemojte podleći impulsu da odgovorite kako ste veoma zauzeti. Da, možda i ne znate “gdje vam je glava” od obaveza, ali ukoliko nekome kažete da ste zauzeti vi ne opisujete svoje stvarno stanje, ne dajete učtiv odgovor na postavljeno pitanje te osobe oko vas mogu imati utisak da želite da ih se što prije riješite. Prekinite takvu praksu i odvojite tri minuta vremena da bitnim osobama u svom životu kažete na pravi i iskren način kako se osjećate.

Postupanje bez namjere

Postupanje s namjerom znači biti svjestan napravljenog izbora te zahtijeva prilično često izgovaranje riječi “Ne”. Izgovaranje same riječi, u zavisnosti od situacije, može biti prilično teško, ali je mnogo lakše od tjeranja sebe da radite stvari koje ne želite.

Prošli neuspjesi, kajanje i greške

Ukoliko ih ne eliminišete, imaćete osjećaj kao da na plećima nosite teret od 100 kilograma. Vi to jedno vrijeme i možete raditi, ali to će vas usporiti i spriječiti da stignete tamo gdje trebate stići. Budite iskreni prema sebi. Volite sebe. Sebi ste najvažniji. Iz grešaka se uči, a kajanje za učinjenim vas neće odvesti nigdje – fokusirajte se na budućnost i ono što je pred vama. Glavu gore!

Očekivanja drugih ljudi

Veoma je primamljivo ispunjavati očekivanja drugih ljudi, posebno kada su ti “drugi” porodica i bliski prijatelji. Ali, šta je to što vi želite? Šta vi očekujete od sebe? Prije svega, potrebno je da ispunite svoja očekivanja. Nakon toga možete “pristupiti” ispunjavanju očekivanja drugih ljudi, ali čak i tada imajte na umu da vi živite svoj život i da trebate raditi ono što vas čini srećnima, uspješnima i zadovoljnima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info