4 skrivena znaka koja upućuju na začepljenje arterija (i hrana kojom to možete liječiti)

0

Ljudsko tijelo je sistem koji ima “ugrađene” znakove upozorenja protiv ozbiljnih oboljenja. Sledeći znaci, koji su prilično diskretni, mogu značiti da je vrijeme da se obratite za stručnu pomoć.

Bol u nozi i utrnulost


Bol ili utrnulost ili ukočenost listova (koji se javlja prilikom hodanja) može značiti da imate začepljene arterije. Još jedna karakteristika ovog stanja je osjećaj olakšanja prilikom podizanja noge kada sjedite.

Erektilna disfunkcija


Brojna istraživanja su pokazala da erektilna disfunkcija kod muškaraca može biti pokazatelj nadolazećih kardiovaskularnih oboljenja. Ukoliko je ovo stanje često, potrebno je potražiti pomoć stručnjaka umjesto pripisivanja cijele situacije umoru ili okretanju “plavim pilulama”.

Opadanje kose


Opadanje kose, koje se često pripisuje procesu starenja, takođe može biti i znak visokog nivoa triglicerida u krvotoku. To može ometati pravilnu cirkulaciju što, na kraju, može izazvati ćelavost kod žena i muškaraca.

Nabor ušne resice


Dijagonalni nabor ušne resice nije definitivni znak začepljenja arterija – neki se i rađaju s njim. Međutim, zajedno sa ostalim pokazateljima, kao što su starosna dob, težina i pol, istraživanja pokazuju da se ta pojava povezuje sa povećanim faktorom rizika od “kalcifikacije koronarnih arterija” odnosno začepljenja srčanih krvnih sudova.

Obraćanje pažnje na pomenute znakove i obraćanje stručnim licima može vam spasiti život, jer se začepljenje arterija direktno povezuje sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Najbolje namirnice za sprečavanje nastanka začepljenih arterija

Prevencija je uvijek bolja od liječenja, a sledeće modifikacije u ishrani mogu vam pomoći da izbjegnete začepljenje arterija i oboljenja srca.

Recite zbogom gaziranim pićima


Sva pića zaslađena šećerom ili vještačkim zaslađivačima povezuju se sa gojaznošću, dijabetesom tipa-2, hipertenzijom te značajno povećavaju nivo holesterola u organizmu. Sve navedeno dovodi do zapaljenja arterija, njihovog zadebljavanja ili zakrčenja. Izbacite gazirane sokove i druge napitke u čiji sastav ulaze šećer ili vještački zaslađivači te ćete veoma brzo vidjeti pozitivne promjene u vašem zdravlju.

Najbolji način da to uradite jeste da ih izbacujete postepeno – mijenjajte jedno gazirano piće vodom ili prirodno cijeđenim sokovima sve dok ih u potpunosti ne izbacite iz upotrebe.

Čaj

Razmotrite da gazirana pića zamijenite čajem. Flavonoli i anticijanini koje sadrže crni i oolong čaj štite vaše srce i krvne sudove. Čaj može, takođe, sniziti visok krvni pritisak i spriječiti nastajanje zadebljanja arterija kao i nakupljanje plaka u njima. Da biste imali koristi od čaja, najbolje je piti tri šoljice dnevno.

Omega-3 masne kiseline


Do danas nije pronađena masnoća koja je toliko zdrava za srce kao što je to slučaj sa omega-3 masnim kiselinama, a koje se mogu naći u masnim vrstama ribe (sardine, skuša, inćuni, losos, haringa i druge), orasima i sjemenkama lana.

Omega-3 masne kiseline pomažu u eliminisanju začepljenja arterija te poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Stručnjaci preporučuju konzumiranje ribe dva puta sedmično.

Voće i povrće


Voće i povrće svijetlih boja glavni su izvori vitamina i antioksidanata koje ćelije u vašem organizmu koriste za svoju zaštitu. Vitamini i minerali, kao što su vitamini B i C, zapravo su hranjive materije koje organizam može odmah iskoristiti.

Najbolje i najzdravije bi bilo ukoliko biste jedan obrok dnevno mogli zamijeniti povrćem i voćem. To u početku može biti teško, ali isto kao i sa gaziranim pićima: radite to postepeno.

Lisnato povrće zelene boje


Zelena salata, peršun, kupus, blitva, špinat i kelj mogu direktno uticati na arterije opuštanjem krvnih sudova i čišćenjem nakupina plaka. Istraživanja pokazuju da upravo ove povrtne vrste mogu uticati i na smanjenje viskog krvnog pritiska.

Ljekovito bilje i začini


Većina začina i ljekovitog bilja, posebno bosiljak, klinčić, muškatni oraščić, cimet i bijeli luk dobri su za kardiovaskularni sistem, uključujući i arterije. Primjera radi, istraživanja pokazuju da samo šest grama cimeta dnevno može sniziti nivo lošeg holesterola i do 30%.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info