5 čudnih načina na koje ljubav utiče na vaše tijelo

0

Osjećaj zaljubljenosti zaslužniji je za mnogo više toga od pukog osjećaja topline i uljuljkanosti, jer može promijeniti način na koji razmišljate i kako se ponašate. Donosimo per čudnih načina na koje ljubav može uticati na vaš um i tijelo.

 

  • Osjećaj opijenosti. Da, postoji naučno objašnjenje zbog kojeg se osjećate tako blaženo i presrećno na početku nove veze, a što nema nikakve veze sa romantičnim “izlascima”. Naime, istraživanja pokazuju da osjećaj zaljubljenosti aktivira isti nervni sistem u mozgu koji se “zapali” prilikom uzimanja određenih opijata, dajući vam intenzivni osjećaj euforije. Dakle, ako se osjećate “navučeno” na novog momka, možda i niste blesavi kao što to mislite.
  • Može vas učiniti “zatupljenima”. Istraživanja pokazuju da se zaljubljene osobe teže fokusiraju i teže obavljaju poslove koji zahtijevaju pažnju u odnosu na osobe koje nisu zaljubljene. Pored toga, što je osoba zaljubljenija to joj teže polazi za rukom da se koncentriše na obavljanje zadataka. Istraživači nisu baš sigurni zbog čega se to dešava, ali imaju teoriju da je uspostavljanje ravnoteže između fokusa i mašte ključno za uspješnu vezu (a vjerovatno i za produktivan dan).
  • Može vas učiniti zlobnima. Sjetite se neke romantične komedije u kojoj se dvojica muškaraca “bore” oko žene ili one u kojoj najbolje prijateljice postaju smrtni neprijatelji zbog muškarca. Šta dovodi do tako intenzivnog osjećaja neprijateljstva u ime ljubavi? Prema istraživanjima, odgovor leži u neurološkim hormonima koji se povezuju sa agresijom i empatijom. Dakle, kada ste s nekim koga volite, ovi hormoni mogu pretvoriti toplu, samilosnu empatiju u zaštitničku agresiju spremajući vas da branite svoju srodnu dušu protiv napadača, stresnih događaja pa čak i tuge.

  • Može vas učiniti opsesivnima. Zaljubljenost koja se javlja u ranim fazama veze može biti sveobuhvatna i iscrpljujuća. Zašto je to tako? Naime, istraživanja pokazuju da se biohemijski efekti romantične ljubavi ne razlikuju od opsesivno-kompulsivnog poremećaja (OKP). Istraživanja pokazuju da osobe koje su se zaljubile u prethodnih šest mjeseci imaju slične niske nivoe serotonina (hormona koji utiče na smirenost) kao i osobe koje imaju OKP što može objasniti zašto ne možete prestati razmišljati o svom dragom cijeli dan i noć.
  • Možete se osjećati nepobjedivo. Jeste li se kada zapitali zašto se čini kao da su sve vaše boli nestale kada se mazite sa partnerom? Ne, to nije slučajnost. Istraživanja pokazuju da su područja mozga koja su pod uticajem osjećanja intenzivne ljubavi ista područja koja “ciljaju” tablete protiv bolova. Naravno, strastvena romantika nije dobra alternativa lijekovima protiv hroničnog bola, ali može pomoći.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info