9 iznenađujućih načina na koje vaše tijelo utiče na vaš um

0

Većina nas je svjesna da pozitivan stav može poboljšati zdravlje i ubrzati proces ozdravljenja, ali da li to funkcioniše i obrnuto?

“Utjelovljena spoznaja” termin je koji psiholozi koriste da opišu kako način na koji se krećemo utiče na to kako se osjećamo i kako razmišljamo. Vaše tijelo može biti pokretač osjećaja i snažan kreator vašeg emocionalnog iskustva, što dokazuju i mnogobrojna istraživanja. Evo na koje načine vaše tijelo utiče na vaš um.

 

  • Ako se osjećate usamljeno, uživajte u toploj kupki. Istraživanja pokazuju da topla kupka štiti od osjećaja društvene izolovanosti i usamljenosti. Takođe, šoljica tople kafe vam može pomoći da vidite velikodušnost i dobrotu u drugim ljudima, bar sudeći prema istraživanjima. Ovo potvrđuje teorije da se fizička toplina povezuje sa međuljudskom toplinom.
  • Ako vam je potrebna snaga volje, zategnite mišiće. Istraživanja pokazuju da, ako zategnete mišiće, imate veću vjerovatnoću da se oduprete primamljivim poslasticama, uzimanju lijekova i da obratite pažnju na uznemirujuće informacije.
  • Ako ste u bolu, raširite ruke. Psiholozi su dokazali da ako stojite sa raširenim rukama i nogama tada ste tolerantniji na bol što sugeriše da zbog određenih položaja i držanja tijela “stvari” držite pod kontrolom, iako to u realnosti i nije slučaj.

  • “Poletan” hod za pamćenje pozitivnih informacija. Postoji veća vjerovatnoća da zapamtite pozitivne informacije ukoliko hodate sa ramenima blago zabačenim ka unazad, “ljuljate” ruke i imate podignutu bradu, kažu psiholozi.
  • Prekrstite ruke za upornost. Sledeći put kada se suočite sa teškim zadatkom, prekrstite ruke odnosno prebacite ih jednu preko druge. Istraživanja pokazuju da postoji veća vjerovatnoća da istrajete i smislite pravo rješenje za problem s kojim se suočavate.
  • Lezite za kreativnost. Istraživanje u kojem su osobe bile podvrgnute rješavanju anagrama pokazalo je da su one lakše dolazile do rješenja kada su ležale nego kada su stajale.

  • Opustite se kako biste donosili bolje odluke. Istraživanja pokazuju da održavanje tijela u stanju opuštenosti pomaže u lakšem primanju novih informacija i donošenju boljih odluka.
  • Nosite sunčane naočale da biste bili manje ljuti. Istraživanja pokazuju da osobe koje se kreću u smjeru sunca, a ne nose sunčane naočale, imaju veću vjerovatnoću da izraze ljutnju i bijes u odnosu na osobe koje nose pomenute naočale. Smatra se da se to dešava iz razloga što su mišići koji štite oči isti oni koji se koriste kod mrštenja.
  • Skočite za sreću. Naime, bukvalno skakanje gore-dole može vas učiniti srećnijima, bar sudeći prema istraživanjima.

Naravno, ova istraživanja podržavaju ono što smo oduvijek znali: naš jezik decenijama je pokazivao naše intuitivno razumijevanje veze između našeg tijela i uma. Dakle, sledeći put kada vam bude potrebna pomoć oko raspoloženja, neka vaše tijelo odradi posao.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info