5 zabluda i činjenica o opuštanju grudi

0

Sigurno ste više puta čuli da, ukoliko ne želite da vam se grudi do trideset i pete “opuste do koljena” potrebno je da stalno nosite grudnjak (neki idu toliko daleko te savjetuju da se isti nosi i tokom spavanja). Međutim, koliko je istine u tome? I koliko smo u stanju da nosimo grudnjak stalno? Upravo zbog toga i donosimo pet činjnica i mitova o opuštanju grudi.

Grudi se opuštaju kako starite


Tačno. To se dešava zbog istezanja Kuperovih ligamenata, vezivnog tkiva grudi. Kao i sva druga tkiva u organizmu i ova se sastoje od kolagena i elastina koji se razlažu kako starite. Pored toga, kada žena prolazi kroz menopauzu, gusto žljezdano tkivo zamjenjuje se mastima koje utiču na opuštanje grudi.

Nošenje grudnjaka može spriječiti opuštanje grudi


Netačno. Grudnjak podržava grudi dajući im željeni oblik i izgled, ali on ne može spriječiti spuštanje na koje utiču starenje i gravitacija. Štaviše, određena istraživanja pokazuju da nošenje grudnjaka potiče opuštanje grudi slabljenjem vezivnog tkiva. Jedini izuzetak: sportski grudnjaci. Trčanje ili druge vrste intenzivnih aerobnih vježbi uzrokuju poskakivanje grudi gore-dole što tokom vremena utiče na razgradnju vezivnog tkiva. Dakle, prilikom vježbanja nosite sportski grudnjak.

Prave vrste vježbi mogu spriječiti opuštanje grudi


Netačno. Svi trbušnjaci ovog svijeta ne mogu zaustaviti ni spriječiti opuštanje grudi, jer su one sačinjene od masti, a ne od mišića pa, tehnički, tu se nema šta učvrstiti ili zategnuti. Međutim, vježbe za grudni koš mogu pomoći u poboljšanju izgleda grudne oblasti, jačanjem okolnih ligamenta (uključujući Kuperove ligamente) usljed čega grudi mogu izgledati “živahnije”.

Dojenje može uzrokovati opuštanje

grudi
Netačno. Istraživanja pokazuju da dojenje ne utiče na opuštanje grudi. Pravi “krivac”? Sama trudnoća. (Debljanje tokom trudnoće može uticati na širenje ligamenata što kasnije dovodi do opuštanja.)

Pušenje i sunčanje utiču na izgled vaših grudi


Tačno. Istraživanja pokazuju da pušenje utiče na opuštanje grudi. Takođe, isto važi za bilo koje loše navike životnog stila koje utiču na razlaganje kolagena – nezdrava ishrana i često izlaganje štetnoj sunčevoj svjetlosti bez korištenja zaštite (kreme i losioni sa zaštitnim faktorom).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info