4 načina da savladate svoje strahove

0

Strah je daleko jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavate u životu. Kao urođeni metod zaštite, strah može biti od pomoći u nekim situacijama, ali ponekad zbog njega gubite dodir sa realnošću. Donosimo četiri načina suočavanja sa strahom i eliminisanja njegovih parališućih efekata.

 

Momentalno vratite perspektivu

Čim se strah “pojavi”, prva stvar koju trebate uraditi je da se sjetite činjenice da postoje beskonačne mogućnosti. Većina strahova stvara se kada se um “zaključa” na samo jedan mogući ishod vezan za vašu budućnost. Istina je da je sve moguće i da postoje drugi potencijalni ishodi koji se mogu dogoditi, a koji nisu ni izbliza tako loši kao što to vaš um pretpostavlja. Vaš um ima tendenciju da kreira najgori mogući scenario, kada se nađete u izazovnoj situaciji. Kada se to desi, odmah fokusirajte svoje razmišljanje na druge potencijalne ishode. Zapamtite, vi uvijek imate kontrolu nad onim na šta ćete svoj um fokusirati.

 

Odmah se suočite sa mislima

Za misli ili iskustva koja imaju uticaj na vas mora postojati otpor na nekom nivou vašeg razmišljanja. Suočavanjem i potpunim prihvatanjem straha i onoga što ide sa njim vi zapravo oduzimate negativnu moć mislima ili iskustvima. Prihvatanje je snažno oružje protiv straha. Strah nema nikakvu moć nad vama ukoliko u potpunosti dozvolite sebi da vidite šta strah “nudi”. Suočavanjem i prihvatanjem imaginarnih “zmajeva” vaših strahova ove misli i uticaj koji osjećate od njih mogu nestati baš pred vašim očima.

 

Ustanite i pokrenite se

Boravak na jednom mjestu i razmišljanje o tome čega se bojite stvara spuštajuću negativnu spiralu. Promijenite način razmišljanja stimulisanjem čula promjenom vaše lokacije. Pokrenite se. Promijenite okruženje. Udahnite svjež vazduh, otiđite u šetnju, na trčanje… Mogućnosti su mnogobrojne. Bitno je da ne ostanete na istom mjestu kada se misli o strahu pojave.

 

Vi to možete

Vjerovanje u sebe najmoćnija je vrsta vjere koju možete imati. Nikada nije važnije sjetiti se šta ste sve spremni i sposobni prevazići u životu nego kada je strah prisutan. Takođe, pomaže i prisjećanje prošlih pozitivnih ishoda i teških okolnosti sa kojima ste se susretali i koje ste savladali.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info