10 znakova da patite od nedostatka željeza

0

Nedostatak željeza jedan je od glavnih nedostataka hranjivih materija kod žena svih starosnih dobi. Željezo je od ključnog značaja za proizvodnju hemoglobina, proteina koji crvenim krvnim zrncim pomaže u isporuci kiseonika kroz tijelo. Dakle, bez željeza sve “trpi”, a njegov hronični manjak može dovesti i do pojave anemije. Sljedeći simptomi upućuju na njegov nedostatak u organizmu.

 

Iscrpljenost

Jedan od najčešćih simptoma nedostatka željeza, ali i jedan od najtežih za otkriti. Zašto? Zato što se umor obično shvata kao normalna pojava. Međutim, nedostatak željeza uzrokuje manji protok kiseonika do tkiva te vaše tijelo postaje lišeno energije koja mu je potrebna. Ukoliko je vaša “normalna” iscrpljenost praćena osjećajem slabosti, razdražljivosti i smanjenom mogućnošću fokusiranja, željezo (ili nedostatak istog) može imati veze s tim.

 

Blijedi ste

Hemoglobin vašoj krvi daje njenu crvenu boju te zbog toga i vaša koža ima lijepi, rumeni odsjaj odnosno podton. Dakle, nizak nivo pomenutog proteina “izvlači” boju direktno iz vaše kože. Ukoliko imate svijetli ten, onda je to jednostavno uočiti. Međutim, bez obzira na nijansu vašeg tena, ako su vaše desni, unutrašnjost vaših usana i unutrašnjost donjih kapaka manje crveni nego obično, manjak željeza može biti krivac.

 

Brzo ostajete bez daha

Bez obzira koliko duboko dišete, ako imate nizak nivo kiseonika veoma brzo ćete osjetiti kako nemate dovoljno vazduha. Ukoliko primijetite da ostajete bez daha prilikom obavljanja svakodnevnih stvari (što vam inače ne predstavlja problem), a što može biti penjanje uz stepenice i slično, nedostatak željeza može biti krivac.

 

Lupanje srca

Preopterećeno srce može patiti od nepravilnih otkucaja, šumova, proširenja pa čak i zatajenja. Ipak, nemojte se bojati. Za takva stanja biste morali imati već duže vrijeme nedostatak željeza u obliku anemije. Međutim, ukoliko znate da imate problema sa srcem, bitno je da provjerite nivo željeza, jer njegov nedostatak može pogoršati srčane probleme.

 

Sindrom nemirnih nogu

Ne možete prestati da se vrpoljite? Oko 15% žena sa sindromom nemirnih nogu imaju nedostatak željeza.

 

Glavobolja

Organizmu sa manjkom željeza prioritet je “ispostavljanje” kiseonika do mozga pa tek onda briga o drugim tkivima, ali čak i tada glava dobija manje količine kiseonika nego što su joj potrebne. Kao odgovor, arterije mozga mogu da nabubre uzrokujući nastanak glavobolje.

 

Anksioznost bez posebnog razloga

Zbog nedostatka željeza možete postati anksiozni. Nedostatak kiseonika ima negativan uticaj na simpatički nervni sistem, a s obzirom da nedostatak željeza može uzrokovati nastanak lupanja srca, sasvim je normalno da ćete se osjećati kao da ste anksiozni pa čak i kada imate sve razloge da budete opušteni i smireni.

 

Opadanje kose

Nedostatak željeza, posebno kada se razvije u anemiju, može uzrokovati opadanje kose. Zbog nedostatka pomenutog minerala vaše tijelo prelazi u režim “preživljavanja” te se kiseonik raspodjeljuje za podržavanje vitalnih funkcija, a jedna od njih nije vaša kosa.

 

Imate neaktivnu štitnjaču

Nedostatak željeza usporava funkcije štitne žlijezde te blokira njen efekat poboljšanja metabolizma. Hipotireoza često može proći nezapaženo (šest od deset žena nije svjesno da ima problema sa štitnom žlijezdom), ali ako primijetite nizak nivo energije, povećanje tjelesne težine ili nižu tjelesnu temperaturu, obratite se doktoru.

 

Čudan izgled jezika

Nizak nivo željeza može smanjiti nivo mioglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji podržava zdravlje mišića, kao što je mišić koji čini jezik. Kao rezultat, osobe koje imaju nedostatak željeza često se žale na bol u jeziku i čudan osjećaj glatkoće na njemu.

 

Nedostatak željeza ne treba zanemarivati. Ukoliko ste primijetili neki od navedenih simptoma, bilo bi mudro da se posavjetujete sa doktorom. Ovdje pogledajte i koji su to najbolji izvori željeza.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info