3 razloga zašto je plakanje dobro za vas

0

Svi smo se tu našli bar jednom u životu: šef koji viče na vas, automobil koji se zaustavio na sredini ceste, udarili ste malim prstom o sto, usred ste sveopšteg kraha. Ali, prije nego “kažete” sebi da se trebate sabrati, pogledajte iznenađujuće razloge zbog kojih je plakanje dobro po vas.

 

  • Plakanje može ublažiti stres. Plakanje uklanja mangan (mineral koji je “zaslužan” za promjene raspoloženja) iz organizma koji je trideset puta više zastupljeniji u suzama nego u krvi. Naravno, postoje i bolji način da ublažite i eliminišete stres, ali ako vam se plače nemojte se suzdržavati.
  • Plakanje pomaže u jačanju odnosa. Jeste li se ikada zapitali zašto se “festivali suza” sa prijateljicama obično završe izjavljivanjem ljubavi i privrženosti jednih prema drugima? Plakanje povećava privrženost i poboljšava prijateljstvo, kada se radi iza zatvorenih vrata, bar sudeći po obavljenim istraživanjima. Plakanje privlači saosjećanje i podršku ljudi koji vas okružuju (naravno, riječ je o istinskim osjećanjima kada dopuštate drugima da vide da ste ranjivi).
  • Plakanje može poboljšati raspoloženje. Ponekad je samo potrebno da se dobro isplačete. Istraživanja pokazuju da se ljudi, zapravo, osjećaju srećnije (i psihički i fizički) nakon plakanja. Zašto? Istraživaći vjeruju da čin plakanja “izbacuje” nakupine hemikalija iz našeg sistema, dok mentalno oslobađanje emocija može da nam pomogne da se lakše nosimo sa bolnim situacijama.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info