Namirnice koje treba da izbjegavate ako imate hipertenziju

0

Istraživanja procjenjuju da jedna od tri odrasle osobe u svijetu ima hipertenziju, drugi naziv za hronično visok krvni pritisak. Hipertenzija je faktor rizika za srčani ili moždani udar te je oboljenje na koje u velikoj mjeri utiče ishrana, posebno visok unos soli i nizak unos kalijuma, kao i nedostatak svježeg voća i povrća u svakodnevnoj ishrani. Sledeće namirnice biste trebali izbjegavati ukoliko imate visok krvni pritisak odnosno hipertenziju.

 

Suhomesnati proizvodi

Da, oni su odlični za sendviče ili kao meze, ali budite veoma oprezni. Naime, oni sadrže velike količine soli (tretiraju se solima prilikom obrade kako bi im se produžio rok trajanja) te su jedan od glavnih “prestupnika” kada je riječ o unosu soli u organizam. Istraživanja pokazuju da 60 grama većine suhomesnatih proizvoda sadrži oko 600 mg soli.

 

Smrznuta pizza

Pizza uopšte, s obzirom da je kombinacija sira, paradajz sosa, tijesta i mesnih prerađevina, nije dobra za osobe koje pate od hipertenzije. Smrznuta pizza je još gora, jer se u njenoj obradi koriste velike količine soli kako bi ona što duže ostala svježa: jedna šestina takve pizze može sadržavati i do 1 000 mg soli! Ukoliko ipak želite da je jedete, najbolje bi bilo da je pravite sami, jer na taj način možete kontrolisati količinu soli koju će ona sadržavati.

 

Konzervirani paradajz

Proizvodi od paradajza koji su konzervirani ili su upakovani u boce – uključujući pastu od paradajza, paradajz pire, sos i sok – takođe sadrže veoma velike količine soli: u prosjeku, čaša soka od paradajza sadrži oko 650 mg soli.

 

Šećer

Većini ljudi je poznato da prevelike količine šećera mogu uticati na povećanje tjelesne težine, ali nisu baš svi upućeni da on može uzrokovati i probleme sa visokim krvnim pritiskom. Istraživanja pokazuju da osobe koje unose prevelike količine šećera imaju i veći rizik od visokog pritiska koji ide preko 160/100, što se smatra visokim.

 

Kafa

Potrošnja kafe takođe može biti problem osobama koje imaju hipertenziju. To je zato što kofein, prilikom stimulisanja, povećava i krvni pritisak pa je zbog toga najpametnije da je izbjegavate, ukoliko imate problema sa hipertenzijom. Isto važi i za druge napitke koji sadrže kofein (energetski napici i razna gazirana pića).

 

Prerađena hrana

Mnogobrojne prerađene namirnice potrebno je izbjegavati, ako imate problema sa hipertenzijom. Osim što sadrže visok nivo soli, pomenute namirnice sadrže i zasićene ili trans masti koje, takođe, mogu doprinijeti lošem zdravlju vašeg srca.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info