7 mjesta sa najviše bakterija u svakom tržnom centru

0

Veliki tržni centri su mjesta na kojima možete pronaći, praktično, sve – od svakodnevnih potrepština do luksuzne robe, ali i bakterija i virusa!

 

Lavabo u toaletu

Najprljavije mjesto u toaletu, kada je riječ o tržnim centrima, je lavabo. Bakterije, uključujući E. coli, razmnožavaju se na slavini i njenim ručkama, jer ih ljudi dodiruju odmah nakon upotrebe toaleta. S obzirom da je lavabo vlažna sredina, bakterije na njemu mogu preživjeti duže vrijeme. Takođe, “spremnici” za sapun su veoma pogodno tlo za bakterije. Nakon korištenja toaleta dobro operite ruke – trljajte ih sapunom najmanje dvadeset sekundi, a zatim dobro isperite vodom. Ruke posušite papirom (ukoliko ga nema, korisite papirnu maramicu). Takođe, prilikom izlaska iz pomenute prostorije, najbolje je da vrata otvarate koristeći papirnu maramicu (ne možete sa sigurnošću znati da li su svi koji su koristili toalet oprali ruke).

 

Stolovi ugostiteljskih objekata

Čak i da vidite da se sto čisti, to ne znači da je čist. Same krpe koje se u ovakvim objektima koriste za čišćenje stolova mogu biti uzrok širenja bakterija, kao što je E. coli, ako se redovno ne peru i mijenjaju. Šta uraditi? Jednostavno, obrišite sto vlažnom maramicom, najbolje onom koja sadrži alkohol, jer ćete na taj način eliminisati bakterije sa stola.

 

Rukohvati pokretnih stepenica

Istraživanja pokazuju da se na rukohvatima stepenica uglavnom mogu pronaći ostaci hrane, E. coli, urin, sluz, fekalije i krv. Tamo gdje ima sluzi ima i virusa prehlade i gripa. Izbjegavajte dodirivanje rukohvata, a ako baš morate, nakon toga ruke očistite  velikodušnom količinom sredstva za dezinfekciju ili ih izbrišite vlažnim maramicama koje sadrže alkohol (nakon toga nanesite hidratantnu kremu, kako biste rukama vratili hidrataciju).

 

Tipke bankomata

Na jednoj tipki se može naći preko 1 200 bakterija, uključujući E. coli i viruse prehlade i gripa. Najbolje je da, nakon korištenja bankomata, ruke odmah očistite sredstvom za dezinfekciju ruku ili vlažnom maramicom koja sadrži alkohol.

 

Prodavnice igračaka

U prodavnicama igračaka može biti više bakterija nego u igraonicama i drugim prostorijama sa zabavnim sadržajima namijenjenih djeci. Igračke koje djeca dodiruju, a koje njihovi roditelji ne kupe, vraćaju se na police bez čišćenja. Upravo zbog toga i postoji toliko bakterija na njima. Nakon što kupite igračku, najbolje je da je očistite pomoću tečnog sapuna i tople vode, alkohola ili sirćeta, dobro isperete toplom vodom i onda je date djetetu.

 

Kabina za isprobavanje odjeće

Na vješalicama, kukicama ili stolicama nema tako mnogo bakterija. Gdje ima? Na odjeći koju isprobavate. Nakon isprobavanja odjeće, znoj i ćelije kože mogu ostati na njoj, što može poslužiti kao “hrana” za rast i razvoj bakterija. Isprobavanjem odjeće možete pokupiti čak i bakterije koje su otporne na antibiotike. Ukoliko kupujete pantalone ili bilo koji drugi komad garderobe koji može dodirivati genitalije, najbolje je da nosite donji veš koji u potpunosti pokriva intimne dijelove tijela.

 

Testeri šminke

 

Da, odlično je kada imate uzorak ili tester karmina koji ćete isprobati i onda se odlučiti da li ćete ga kupiti, ali budite veoma oprezni. Naime, istraživanja pokazuju da su testeri, u najvećem broju slučajeva, od 67% do 100% “prekriveni” bakterijama, a najčešće od njih su E. coli, stafilokoke i streptokoke. To dokazuje da je neko ko je isprobavao šminku bio bolestan ili nije oprao ruke nakon korištenja toaleta. Izbjegavajte isprobavanje šminke sa testera na licu. Ukoliko to ipak želite, najbolje je da tražite tester za jednokratnu upotrebu ili da tester “prebrišete” maramicom i da šminku isprobate na ruci.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info